Velikonoce v Plzni, jak na ně?

Velikonoce jsou největším křesťanským svátkem po celém světě a je s nimi spojeno velké množství tradic a symboliky. Letos připadá Velikonoční pondělí na aprílový 1. duben, poslední březnový víkend je proto ideální dobou, kdy vyrazit za zážitky do Plzně. Čekají nás čtyři dny volna, takže pokud už máte dost pletení pomlázek, pečení mazance nebo barvení vajíček vyberte si něco z našeho velikonočního programu. V tomto článku vám přinášíme tipy, jak si naplno užít Velikonoce v Plzni. Neváhejte, Plzeň toho tentokrát slibuje opravdu hodně.



Do Plzně na trhy a jarmarky

Náměstí Republiky opět ožije. Velikonoční trhy patří, vedle těch adventních, k těm nejkrásnějším. Může za to katedrála sv. Bartoloměje, pod kterou se rozprostírají stánky s všudypřítomnými sazenicemi jarních květin, pestrobarevnými kraslicemi a pomlázkami. Více než třicítka stánků nabídne velikonoční speciality, teplou medovinu a samozřejmě s láskou tvořené produkty od tuzemských výrobců. Nahlédnete pod ruce řemeslníkům a seznámíte se s tradičními postupy výroby. Trhy na náměstí můžete navštívit od 21. března až do Velikonočního pondělí . Navíc se každou sobotu dopoledne na náměstí mezi radnicí a katedrálou konají i Farmářské trhy, kde zakoupíte regionální potraviny od lokálních prodejců.

Velikonoční trhy najdete i na zámku. Konkrétně na tom v Křimicích, kde na vás čekají tradiční velikonoční trhy pořádané s laskavým svolením zdejších domácích pánů, rodiny Lobkowizců. Tržiště se návštěvníkům otevře v pátek 29. března od 13 do 17 hodin. Navíc bude možné si vždy od půl projít interiéry zdejšího zámku s paní Elizabeth Lobkowicz.

Jaro se právě probouzí i na zámku Kozel, kde se na velikonoční neděli a pondělí od 10 do 18 hodin chystá řemeslný jarmark při příležitosti oslav svátků jara.

 

Velikonoce pro děti

Děti si Velikonoce rozhodně užijí v Techmania Science Centre, kde je pro ně připraven speciální tematický program Velikonoční eggsperimentování. Protože Velikonoce slaví i zvířátka, vyrazte s celou rodinou do Farmaparku u Toma, kde si užijete prodloužený víkend plný nejrůznějších aktivit. Těšit se můžete třeba na zábavnou velikonoční stezku, jejíž součástí bude hledání vajíček, které zde schoval ušatý maskot svátků jara nebo na dětmi velmi oblíbené komentované krmení.

O zábavu bude postaráno i v plzeňské zoo, kde děti zažijí čtyři dny plné tradic a lidového umění na statku Lüftnerka. Těšit se mohou na ukázky tradičních velikonočních dovedností, řemeslné tradice spjaté se svátky jara a také na rodinnou soutěžní naučnou stezku o ceny.

Na výstavu, do divadla nebo na komentované prohlídky

Milovníci kultury si i o Velikonocích přijdou v Plzni na své. V divadelní nabídce naleznete například činohru Být nebo nebýt, v hlavní roli s Martinem Stránským, baletní představení Malý princ nebo opery Carmen či La Clemenza di Tito. Na výstavu vás pozveme například do Pivovarského muzea na expozici Karty v umění – umění v kartách nebo do foyer Nového Divadla na putovní výstavu s titulem Slavní čeští skladatelé.

Co si ale rozhodně nesmíte nechat ujít je světelná expozice Light Scapes od Yasuhira Chidy v prostorech Muzea církevního umění plzeňské diecéze. Díla tohoto japonského umělce zkoumají témata jako je prostor a nicota, ticho a zvuk, světlo a tma, klid a ruch. Díla okouzlí jak náročné profesionály z oblasti výtvarného umění, tak ty, kteří se rádi nechají polapit a unášet silou současného umění.

Zajímavá je také nabídka komentovaných prohlídek. V sobotu a neděli máte příležitost se zúčastnit velmi oblíbené prohlídky To nejlepší z Plzně. Sobotní program můžete obohatit o prohlídky katedrály sv. Bartoloměje, kterou si můžete projít na komentované prohlídce od 16 hodin a od 17:30. V prvním prohlídkovém čase se vydáte do prostor samotného chrámu a v pozdějším termínu nahlédnete do podkroví. V neděli se zase otevřou brány Velké synagogy, kterou si můžete prohlédnout i s věží. Vstupenky zakoupíte v Turistickém informačním centru Visit Plzeň nebo online na Plzeňské vstupence.

Za výbornou gastronomií

Plzeň se pomalu, ale jistě stává gastronomickou velmocí, napomáhají tomu stále nově se otevírající podniky, řada z nich nabídne o Velikonocích speciální menu. Jedno takové nabité menu si dáte například v Hospodě na Spilce nebo v bistru Fred. Na sobotu i neděli si pro vás v česko-italském wine baru Vineria Symposio připravili speciální brunch a na pondělí zase velikonoční menu s mladými víny. Pokud vám to o víkendu na snídani nevyjde, vypravte se na apríla na speciální Velikonoční brunch do hotelu Courtyard by Marriott.

Spoustu zážitků levněji nebo úplně zdarma? Využijte velikonoční termín Plzeňských hotelových nocí

Pokud do Plzně přijíždíte z daleka, využijte výhodné nabídky ubytování doplněné o bonusové zážitky v rámci akce Plzeňské hotelové noci. Vyberte si z nabídky hotelů a využijte také zvýhodněných nebo volných vstupů do turistických cílů, které jsou součástí balíčků. Obdržíte například volné vstupy do muzea Patton Memorial Pilsen, Pivovarského muzea nebo Západočeské galerie v Plzni. V sobotu 30. března máte možnost využít také 50% slevu na vstupenky na zápas 1. fotbalové ligy FC Viktoria Plzeň vs. FC Slovan Liberec. Zdarma se podíváte i do Loosových interiérů či na výstavu světlených instalací Light Scapes od japonského umělce Yasuhira Chidy. Těšit se můžete i na 25% slevu na prohlídku Plzeňského Prazdroje či Bohemia Sektu ve Starém Plzenci. A pokud bydlíte v Plzni a okolí, pozvěte své přátele na velikonoční víkend, o ubytování a program budete mít postaráno.

Více informací najdete na webu www.plzenskehotelovenoci.cz.