Loosovy interiéry

Jedinečným architektonickým skvostem je soubor osmi dochovaných bytových interiérů od Adolfa Loose. Světoznámý architekt, považovaný za zakladatele moderní architektury, je v Plzni ve 30. letech 20. století navrhl pro místní židovské podnikatele. Komentované prohlídky čtyř doposud zrekonstruovaných Loosových interiérů se konají pravidelně každý týden. Kromě jedinečného designu vás seznámí i s osobitými příběhy jejich původních majitelů, ve kterých se prolínají často tragické soukromé osudy jednotlivců s dějinnými událostmi před 2. světovou válkou, v jejím průběhu i v období komunismu.

www.adolfloosplzen.cz

Otevírací doba

Hlavní sezona (duben – říjen):
pátek, sobota a neděle

Vedlejší sezona (listopad – březen):
pátek a sobota

Komentované prohlídky v předem stanovených časech.

 

Vstupné

Byty Voglových a Krausových:
240/160 Kč

Brummelův dům:
290/190 Kč

Semlerova rezidence:
370/260 Kč

Vstupenky jsou v prodeji online a v Turistickém informačním centru.

MHD zastávka

U Práce
4 12 15 16

hledat spojení

Klatovská 10
301 00 Plzeň

 

zobrazit na mapě

Světoznámý architekt Adolf Loos

Adolf Loos patří k celosvětově uznávaným architektům. Je považován za zakladatele moderního pojetí architektury a řadí se tak do úzké skupiny nejuznávanějších předválečných moderních architektů jako např. Ludwig Mies van der Rohe, Le Corbusier, Frank Loyd Wright. V kontextu evropské architektury 20. století mají plzeňské Loosovy interiéry mimořádnou hodnotu, kterou dokládá i to, že jedině ve Vídni se dochoval větší počet Loosových realizací. Výsledky Loosova působení v Plzni se řadí mezi jeho další významná díla, jako jsou například Müllerova či Winternitzova vila v Praze, dům Tristana Tsary v Paříži či vídeňský obchodní dům Goldman & Salatsch, tzv. Looshaus.

Koncept raumplanu

Známý je také Loosův koncept tzv. raumplanu – prostorového uspořádání staveb. Loos tvrdil, že od plochy místnosti a její funkce se odvíjí její výška a místnosti v domě by tak měly být odlišně vysoké. Domy nenavrhoval členěné na klasická patra, tak jak je běžně známe. V Loosem projektovaném domě se často pohybujeme např. v patrech 1 a ¼, 2 a ¾ atd. Vždy po překonání několika schodů se ocitneme v jiné místnosti. V Plzni je koncept raumplanu k vidění pouze v Semlerově rezidenci, která se opět otevřela veřejnosti.

 

Byty „od Loose“ byly velice moderní a nadčasové. Dá se říci, že svými návrhy předběhl svou dobu. Typické je používání kvalitních přírodních materiálů a maximální důraz na promyšlenou funkci a vnitřní uspořádání bytu. Důkazem jsou například precizně vybavené vestavěné skříně či další atypické vychytávky, které měly obyvatelům bytu usnadnit jeho užívání.

Prohlídkové trasy

V současné době si mohou návštěvníci na třech prohlídkových trasách prohlédnout celkem čtyři zrekonstruované interiéry: Byty Voglových a Krausových, Brummelův dům a Semlerovu rezidenci. Několikrát ročně se návštěvníkům otevírá také čtvrtá trasa zahrnující doposud nezrekonstruované interiéry bývalého domu Huga Semlera na Klatovské 19 a apartmánu Richarda Hirsche v Plachého 6.

Loosův interiér bývalého bytu Krausových v Bendově 10 slouží také jako místo pro svatební obřady. Nachází se zde také konferenční místnost, ve které se pořádají přednášky a kulturní akce.

Semlerova rezidence se otevřela návštěvníkům

Více než čtyři roky byla Semlerova rezidence, nejrozsáhlejší realizace dle konceptu Adolfa Loose v Plzni, jejíž detailní projekt připravil Loosův žák Heinrich Kulka, uzavřena. Patří k předním památkám moderní architektury ve střední Evropě a nyní je možné ji navštívit v rámci komentovaných prohlídek.

Jde o jediný byt v Loosově stylu v Plzni, kde nalezneme unikátní princip Raumplanu. V bytě můžeme obdivovat rozlehlý salon s obklady dýhovanými finskou břízou, podlahou ze vzácného makasaru a krbem vyzděným z hrubě opracovaných kvádrů znělce. Na ochozu salónu nalezneme knihovnu s červeně lakovanými stropními trámy a pozlacenými prkny záklopu stropu. Zachovala se řada detailů včetně výtahu pro dopravu jídla z kuchyně do jednotlivých místností. Byt je členěný na společenskou část a na pečlivě oddělené soukromé prostory ložnic a dětských pokojů v horním podlaží. I ty byly pečlivě zrekonstruovány a veřejnost do nich může v rámci komentovaných prohlídek nahlédnout.