8 míst, kam v Plzni vyrazit na venkovní workout

Máte rádi pohyb a neholdujete klimatizovaným fitness centrům? Pojďte využít venkovní sportoviště, kterých je v Plzni a blízkém okolí plno. Čerstvý vzduch a klid v přírodě bez hlučných repráků ve fitku vám udělají dobře. Nejenže vylepšíte fyzičku, ale taky si pěkně vyčistíte hlavu a můžete s sebou vzít i děti, které si zacvičí s vámi, nebo si jinak zaskotačí.



Bolevecký a Kamenný rybník

Největší plzeňský rybník, kterému Plzeňáci neřeknou jinak než Bolevák, je oblíbeným místem místních, a to nejen v létě, ale po celý rok. Z mnoha důvodů. Kromě polehávání u vody si tu totiž můžete dopřát i spoustu pohybu. Zaběhat si, zajezdit na kole nebo kolečkových bruslích, anebo si dát do těla na zdejších fitness strojích kousek od kempu OSTENDE. Zacvičit si navíc můžete i v těsné blízkosti nedalekého Kamenného rybníka, kde kromě workoutového hřiště najdete i jedno menší, určené na volejbal či nohejbal.

Božkovský ostrov

Božkovský ostrov. Boží volnočasový areál v přírodě, který je jako stvořený pro odpočinek a relaxaci, ale slouží také k různým sportovním aktivitám. Ostrov se mu říká proto, že je od Božkova na pravém břehu oddělen náhonem k bývalému mlýnu, z druhé strany jej omývá řeka Úslava. V areálu vám jsou k dispozici pěší stezky, in-line dráha, cyklostezka a v neposlední řadě nesmíme opomenout cvičební stroje, na kterých se pořádně zapotíte. Po sportovním výkonu se ale můžete zajít odměnit vychlazeným nápojem do místní hospůdky, nebo se začíst na dece.

Lobezský park

Jeden z nejkrásnějších parků v Plzni po rekonstrukci nabízí i workoutové hřiště. Nejlepší na něm je, že sem můžete vyrazit s dětmi a nudit se nebude nikdo. Zatímco vy si zacvičíte „na klasických“ fitness strojích v přírodě, děti se vyřádí na zábavné skluzavce, která je zaveze do snad možná nejhlubšího místa parku. Energii vydají i na dětské lanovce nebo prolézačce „majáku“. A úplně nejzábavnější jsou trampolíny zapuštěné do země. Na nich se vyblbnou malí i velcí skokani. Zkrátka domů přijdete ve stavu tak akorát skočit do postele. Navíc všude, kam se v Lobezském parku rozhlédnete, je nádherná zeleň, takže bychom Lobezský park dost možná označili za nejkrásnější venkovní fitko v Plzni.

Zemník a Podzemník na Košutce

V městské části Košutka mezi Toužimskou a Žlutickou ulicí leží „první plzeňský park na přání“ Zemník, který se může pochlubit novým kvalitním streetworkoutovým vybavením. V prostoru bývalého hřiště BMX hned vedle Zemníku navíc letos vznikl nový park Podzemník a dohromady se Zemníkem tvoří novou skoro 2,5 hektaru velkou parkovou plochu. Tam najdete ohniště, místo pro grilování, piknikové stoly, lavice, šachové stolky, odpočívadlo s pohyblivými fit prvky nebo rovný zatravněný plácek pro provozování jakýchkoliv míčových her. Do vzdálenější části parku byl umístěn psí koutek s dřevěnými prvky k procvičení psí zdatnosti, takže sem můžete zajít na trénink se čtyřnohým miláčkem. Prvky pro přeskakování či slalom ale mohou sloužit i dětem, takže se protáhne celá rodina. Co vy na to?

Doubravka

Nové workoutové hřiště na Doubravce vzniklo na přání místních a mělo by spojovat výkonnostní a rekreační sport. Nachází se nedaleko řeky Úslavy a kostela sv. Jiří, přímo vedle fotbalového areálu.  Vede tudy cyklistická stezka, a tak na hřišti mohou potrénovat fotbalisté i projíždějící cyklisti, běžci nebo maminky s dětmi. Hřiště s litým tartanem nabízí několik cvičebních prvků, jako třeba vodorovný žebřík, různé druhy hrazd, trojitá bradla nebo takzvaný multibar se čtyřmi zalomenými úchopy. Vyzkoušet si tu můžete i funkční a bradlovou šikmou lavici, která je zároveň součástí hřiště.

Skvrňany

Skvěle umístěné a dobře vybavené workoutové hřiště hned vedle atletického stadionu (a také kousek od Sportovního gymnázia) najdete na Skvrňanech v ulici Svatoplukova. Zacvičit si zde mohou malí i velcí sportovci i cyklisti, opodál totiž vede cyklostezka, a tak se protáhnete rovnou při cestě na cvičiště. Na nedalekém atletickém stadionu trénují převážně profesionálové, je přístupný ale i veřejnosti pro kondiční atletiku. Po tréninku můžete zajít do místního Cafe BOMBA doplnit energii.

Škoda sport park

Další sport park, který rozhodně stojí za zmínku, je Škoda sport park na Slovanech, kde můžete strávit klidně celý den a rozhodně se nebudete nudit a domů vás nevyžene ani hlad, protože i na to tady jsou „v okýnku“ připravení. A kde se sportovně vyžít, než se půjdete osvěžit chladivým nápojem? Kromě jízdy na bruslích po oválu si zkuste zahrát beach volejbal nebo nohejbal, pokořit lezeckou stěnu a zkusit tríčky ve skate parku. Samozřejmě nechybí venkovní posilovna a malé hřišťátko pro sviště. Pokud byste sportu neměli dost, můžete zajít na příjemnou procházku do nedalekého parku Homolka, kde také najdete fitness prvky, a ještě uděláte pár kroků do ostrého kopce, což se taky počítá.

Škoda Land

Multifunkční sportovní areál v bezprostřední blízkosti přehradní nádrže České údolí začal vznikat v roce 2010. Na území o rozloze 5 ha najdete in-line dráhu s parametry pro oficiální mezinárodní soutěže, profesionální minigolfové hřiště nebo skate park s největším počtem překážek v Plzni a parametry odpovídající evropským standardům. Za pozornost stojí i koupací jezírko, které mohou díky speciální úpravě využívat i maminky s dětmi nebo alergici. V areálu vzniklo také centrum pro seniory s řadou posilovacích strojů, dětské hřiště, hřiště na fotbal, plážový volejbal a další vyžití, takže pokud nevíte, na jaký sport máte zrovna chuť, prostě sbalte všechno možné a vydejte se na cestu právě do Škoda Landu.