Procházka po plzeňském street artu

O Plzni se říká, že je dost konzervativní. Že to není tak úplně pravda, dokázal už první ročník festivalu street artu WALLZ. V rámci WALLZ se do Plzně v srpnu sjeli umělci z celé republiky i z několika okolních zemí, aby Plzeňanům dokázali, zač je toho sprej a barvy. Pokud tomuhle druhu umění fandíte, nebo jen nevyznáváte heslo „nuda, nuda, šeď, šeď“, máme pro vás pár tipů na vycházku po stopách street artu.

Mapu s označením všech míst najdete zde.



Slawek ZBIOK Czajkowski

Boční zdi skladového prostoru SVS v ulici U Seřadiště byste si dřív těžko všimli. Možná byste to místo bez mapy ani nenašli. Dokud si nevzhlednou stěnu nevzal do parády polský umělec Slawek ZBIOK Czajkowski, který světu vysílá láskyplné poselství „XO“.

Michal Škapa a Ondřej Vyhnánek

Slepá stěna paneláku v Zahradní ulici je teď dost možná nejbarevnější stěnou ve městě, i když řada společností, zabývající se renovací panelových domů, se dost snaží, abych jejich reklamní malby nikdo netrumfnul. Stěnu v Zahradní zdobí graffiti s názvem Krystal, které má asi 15 x 15 metrů a padlo na něj kolem 150 sprejů a 20 litrů fasádní barvy. Základem tohohle dílka od uctívaného Michala Škapy a Ondřeje Vyhnánka je na jedné straně velká hlava a na druhé krystal, který svojí energií přivolává motýly – jsme přece v Zahradní, ne?  Dílo vznikalo pět dní pomocí vysokozdvižné plošiny, a tak trochu na objednávku. Sami obyvatelé domu v Zahradní totiž hodně stáli o to, aby něco od TRONA s X-dogem vzniklo právě u nich. Celkem 18 z 20 partají bylo pro, dvě se zdržely hlasování a další lidi si ke známému duu přišlo pro podpis na džísku nebo mikinu.

Daniela Herodesová

Na pilíři mostu Milénia na Mikulášské třídě najdete novodobou Spartakiádu od Daniely Herodesové. Studentka ateliéru Ilustrace plzeňské Sutnarky Daniela se jako jediná dívka ve výběru umělců v rámci WALLZ chopila místo spreje štětce a barev a tvorbě věnovala několik dnů. Její dílo vznikalo „sice delší, a zato pracnější cestou“, ale smutné mostní pilíře její jogínky dost rozsvítily. Nebo vyklidnily?

TIMO

TIMO, známý brněnský street artista s názorem, který si zakládá na tom, že je jeho identita neznámá, v Plzni vytvořil hned dvě díla. Jedno z nich najdete v Železniční ulici hned za rohem pilíře mostu Millenia, kde se vyřádila Daniela Herodesová. Co tam najdeme však neprozradíme, ať vás nepřipravíme o moment překvapení. Umíte přece číst, ne?

Ondřej Vyhnánek

Malé trafo v zatáčce u Rychtářky bylo šedivé a dost nenápadné. Než se ho chopil Ondřej Vyhnánek alias X-Dog. Teď září všemi barvami a taky motýlky a kytičkami.

Obras a Akrobad

Prostor kolem Střední školy dopravní na Karlovarské ulici je tak trochu neutěšený. Na jeho zvelebení se ale docela těšili Tomáš Staněk aka Obras s Josefem Sedlákem aliasem Akrobadem, kteří se nepotkali u Kolína, ale na Fakultě designu a umění Ladislava Sutnara ZČU a od té doby si spolu začali hrát. Oba absolventi ateliéru Mediální ilustrace jsou výraznými představiteli plzeňské graffiti scény a mají rádi komiks, což se promítlo i do jejich společného díla. „Původně nám ten prostor nepřišel moc atraktivní, takovej vajgl, ale možná je ta členitost výzva,” okomentoval „přidělený prostor“ Josef, než se s Tomášem pustili do díla.

Ruin a Skirl

Zeď u Lékařské fakulty v Lidické ulici si vzali do parády mladí a docela klidní street artoví umělci Ruin a Skirl. Pocházejí z Vídně, ale cestují po celém světě, kde tvoří muraly plné bizarních postav, létajících ryb a různých nekonkrétních objektů. Skvěle se doplňují, což je na pětačtyřicet metrů dlouhém muralu v Lidické ulici  znát. Těžko byste poznali, že elegantní černobílou malbu, která vznikala dva dny a dostala název Zdraví dle místa svého umístění, tvořily dva páry rukou. A protože jsou známí svojí rychlostí, zanechali Ruin a Skirl další malůvku ve Vejprnické ulici a taky přímo před Klempírnou v DEPO2015.

Bonus: Stojíte-li v Lidické ulici a otočíte se zády k Ruinovi se Skirlem, spatříte druhé dílo od tajemného Brňáka známého jako TIMO. Běžte si ho vyfotit.

Jakub Janovský

Zeď garáže v Kotíkovské ulici na Lochotíně opatřil strohým, ale o to silnějším motivem umělec Jakub Janovský, kterého na optimistické malůvky příliš neužije. Zeptali bychom se, jak se vám líbí, ale jde spíš o to, jak na vás působí.

Autor fotografií: Michal Poustka