Centrum Caolinum Nevřeň

Kaolinový důl v Nevřeni bezesporu patří k nejzajímavějším industriálním památkám v regionu. Prohlídky dolu vás provedou podzemními chodbami a seznámí s historií místa a tehdejším způsobem těžby. V nedalekém Centru Caolinum Nevřeň si můžete prohlédnout expozici věnovanou unikátní hlubinné těžbě kaolinu a jeho dalšímu zpracování. Důl byl návštěvníkům slavnostně otevřen v rámci festivalu Industry Open 2019 a nyní je přístupný pravidelně.

www.centrumcaolinum.cz

Otevírací doba

Listopad 2022 – březen 2023
POUZE NA OBJEDNÁVKU

Prohlídky kaolinového dolu:
Soboty, neděle, svátky 12:00 – 17:00

Informace k rezervacím

 

Vstupné

Dospělí 170 Kč

Studenti a senioři 120 Kč

Děti do 15 let 100 Kč

 

MHD zastávka

Mimo dosah MHD, Nevřeň se nachází cca 15 km od Plzně.

Nevřeň 136
330 11 Nevřeň

zobrazit na mapě

V kaolinovém dole v Nevřeni můžete dodnes obdivovat výsledky ruční práce horníků. V dole, který sloužil v 19. století k těžbě kaolinu, se dochovaly původní chodby. Některé z nich mají výšku až 12 metrů a šířku 8 metrů. Na jejich stěnách jsou viditelné známky po ručním kopání i černé skvrny, pravděpodobně po očouzení karbidovými lampami. Na stropě jedné z chodeb je dochovaný hornický znak s letopočtem 1891.

Prohlídky

Prohlídky začínají u vstupu do podzemí, kde se setkáte s průvodcem. Z Centra Caolinum se tam dostanete příjemnou procházkou za 20 – 30 minut. V dole je stálá teplota kolem 10°C, je tedy dobré se teple obléci i v letních měsících. Doporučujeme také pohodlnou obuv. Prohlídka trvá zhruba hodinu. Určená je i dětem od 4 let. Z centra Plzně se do Nevřeně dostanete autem nebo autobusem cca za 20 minut.

Čertí brko

Nevřeňský kaolinový důl můžete znát z oblíbené pohádky Čertí brko. Právě zde se totiž natáčely záběry z pekla a Luciferova sálu. Do těchto míst se budete moci podívat a třeba najdete i pár předmětů, které z pohádky znáte a filmaři je zde zanechali.

 

Historie těžby kaolinu v Nevřeni

O těžbě kaolinu v nevřeňském dole existují pouze sporé údaje. Těžba byla na ložisku zahájena podnikatelem Schüssem v roce 1870. Těžilo se zde původně nejspíš ručním kopáním, kromě kaolinu se již od počátku kopal i písek.

Poté, co se zjistilo, že kaolin obsahují i hlubší partie, přešlo se i na těžbu hlubinnou a v roce 1884 došlo k mechanizaci. Byla vybudována široká transportní štola a úzkokolejka, po které hornina putovala na nádraží do Kozolup a Třemošné. Denní výroba činila 2 – 3 vagony.

Těžba kaolinu v Nevřeni byla v roce 1897 ukončena, pravděpodobně z důvodu špatného stavu silnic a vzdálenosti na vlaková nádraží. Veškeré zařízení bylo přestěhováno do nedaleké obce Ledce.

 


Prohlédněte si fotogalerii