Pivovar Proud

V areálu Plzeňského Prazdroje, v nádherné historické budově bývalé elektrocentrály, nedaleko soutoku řek Mže a Radbuzy najdete minipivovar Proud. Na prohlídkách pivovaru nahlédnete do více než stoleté historie budovy, která doposud nebyla přístupná a nyní se do ní poprvé podíváte na prohlídkách a samozřejmě i ochutnáte pivo, které se tu dnes vaří.

www.pivovarproud.cz

Otevírací doba

Prohlídky v češtině

Pátek 16:30
Sobota 12:45 a 14:45

Vstupné

250 Kč
Vstup na prohlídku od 15 let. Podmínkou vstupu je uzavřená, pevná obuv.

MHD zastávka

Prazdroj
13

hledat spojení

U Prazdroje 7
301 00 Plzeň

zobrazit na mapě

Prohlídky nabité energií

Prohlídka pivovaru Proud vás zavede do doposud trochu skrytých částí areálu Plzeňského Prazdroje. Začnete na nádvoří pivovaru v návštěvnickém centru, odkud se autobusem dopravíte k bednárně. Seznámíte se se Spalkovým projektem. Zjistíte, jak dříve fungovala říční vodárna, úpravna vody, vodárenská věž a samotná elektrárna, kde dnes vaří své pivo Proud.

Do budovy bývalé elektrocentrály vás pozve ředitel pivovaru Michal Škoda nebo sládková Lenka Straková, kteří vám povypráví, co se skrývá pod názvem Proud a jak své pivo vaří. Poznáte výrobní proces piva, ochutnáte slady a podíváte se i na varnu.

Každé pivo uvařené v Proudu prochází rukama jednoho ze sládků a je od začátku až do konce pod jejich pečlivým dohledem. Při závěrečné degustaci piv z kvasných ležáckých tanků určitě uvěříte tomu, že v Proudu pivo vaří s láskou a hrdostí.

Něco z historie – Spalkův projekt

Na začátku 20. století narážel Plzeňský Prazdroj na problémy se zásobováním energií. Šéfinženýr pivovaru František Spalek proto přišel s ambiciózním projektem na zajištění soběstačnosti a energetické nezávislosti pivovaru. Součástí Spalkova projektu byly kromě elektrárny také vodárenská věž, odželezňovací stanice nebo vrty ve vodárně Roudná, ze kterých pivovar dodnes čerpá vodu pro výrobu ležáku Pilsner Urquell.

Vodárenská věž sloužila jako rezervoár pitné i užitkové vody téměř celé 20. století a stala se jednou z dominant Plzně. Dominantou je i samotná budova elektrárny, návštěvníkům však byla doposud trochu skrytá v areálu pivovaru v blízkosti řeky Radbuzy.

Od roku 1907 vyráběla elektrickou energii, nejprve díky parním strojům a později turbínou poháněnou párou z uhelných kotlů. Dodávala energii pivovaru, ale také městu Plzeň pro veřejné osvětlení. Před koncem 2. světové války byla budova elektrárny těžce poškozena náletem spojenců při bombardování Plzně a trvalo přibližně půl roku, než byla opět uvedena do provozu. Pivovaru poté sloužila několik dalších desítek let až do roku 1995.


Prohlédněte si fotogalerii