Mariánská Týnice

Proboštství v Mariánské Týnici jednoznačně patří k nejskvostnějším  barokním památkám v Čechách. Stálá expozice v místním Muzeu severního Plzeňska vás provede tradičním životem na vsi, věnuje se také gotickému a baroknímu umění. Nachází se necelých 35 km na sever od Plzně.

www.marianskatynice.cz

Otevírací doba

Duben
každý den mimo pondělí 9:00 – 17:00

Květen – srpen
každý den mimo pondělí 9:00 – 18:00

Září – říjen
každý den mimo pondělí 9:00 – 17:00

Listopad – březen

pracovní dny 9:00 – 15:00

Vstupné

Dospělé 80 Kč
Děti, studenti a senioři 60 Kč
Rodinné 200 Kč
Děti do 6 let zdarma

První pátek v měsíci vstup zdarma

MHD zastávka

Mimo dosah MHD, Mariánská Týnice se nachází cca 35 km od Plzně.

Mariánská Týnice 1
331 41 Kralovice

zobrazit na mapě

Proboštství v Mariánské Týnici

Kostel v Týnici byl jako majetek plaského kláštera potvrzen v roce 1250. Postupně byl přestavován a rozšiřován, doplněn o ambit a proboštství a stal se významným poutním místem. Od poloviny 90. let 20. století zde probíhá rozsáhlá generální rekonstrukce podle původních plánů významného architekta Jana Blažeje Santiniho, která postupně vrací objektu původní vzhled.

Jan Blažej Santini

Barokní rozkvět a zvelebování poutního místa začalo ve  druhé  polovině 17. století, když nechal opat Ondřej Trojer týnický kostel přestavět a zvětšit, připojil k němu ambitové nádvoří se zvonicí a založil v Týnici proboštství. Trojerův nástupce, opat Evžen Tyttl, byl znalcem a příznivcem umění a jedním z nejvelkorysejších stavebníků českého baroka. Do služeb získal Jana Blažeje Santiniho, génia středoevropského vrcholného baroka.

Dle Santiniho projektů byla na panství kláštera postavena řada vynikajících staveb, které podstatně přispěly ke kulturnímu výrazu kraje. Do Mariánské Týnice navrhl Santini novostavbu celého poutního areálu s proboštstvím, založenou na prostorově i objemově jedinečné a velmi komplikované, do detailů propracované kompozici.

Muzeum a galerie severního Plzeňska

V objektu barokního kostela a bývalého proboštství je v současnosti umístěno Muzeum a galerie severního Plzeňska. Stálá expozice – archeologické památky, sbírka gotického a barokního umění, cechovní výroba, způsob bydlení v 19. století ve městě a na vesnici, poloměstská kuchyně 20. století. Další zajímavostí je rozsáhlá sbírka výrobků plaské umělecké a užitkové litiny z 19. století.


Prohlédněte si fotogalerii