Manětín

Manětínu se právem přezdívá barokní perla západních Čech. Zdejší zámek se svého největšího rozkvětu dočkal právě v době baroka za hraběnky Lažanské. Při prohlídce zámku můžete mimo jiné nahlédnout do života tehdejší šlechty.  K zámecké budově přiléhá rozsáhlá zahrada.

www.zamek-manetin.cz

Otevírací doba

Duben – říjen
úterý – neděle

Konkrétní otevírací doba

Vstupné

Prohlídka zámku
Dospělí 160 Kč
Studenti a senioři 130 Kč
Děti od 6 let 50 Kč
Děti do 6 let zdarma

Kompletní přehled vstupného

MHD zastávka

Mimo dosah MHD, Manětín se nachází cca 35 km od Plzně.

Zámek Manětín
331 62 Manětín 1

zobrazit na mapě

Historie zámku

Zámek v Manětíně zažil největší rozkvět v 17. století, kdy došlo k jeho přestavbě po rozsáhlém požáru za hraběnky Marie Gabriely Lažanské a Václava Josefa Lažanského z Bukové. Ve dvaceti letech měla hraběnka již čtyři děti a byla čerstvou vdovou a k tomu měla na krku celé panství, které bylo zdevastované požárem. Z Manětína se jí však povedlo vytvořit kulturní a společenské centrum.

Měla údajně jednu nectnost, kterou byla hráčská vášeň. Jednou prý při kartách vsadila i celé panství. Situaci však zachránil hraběnčin číšník Karásek, který při dolévání vína viděl všem do karet a tušil, že hraběnka prohraje. Jelikož nechtěl, aby panství prohrála, rozhodl se zasáhnout a převrhl stůl s vínem, čímž byla partie u konce. Když hraběnka zjistila, že toto jeho konání mělo dobré úmysly, věnovala mu mlýn na řece Střele, kterému se dodnes říká Karáskův mlýn.

Hraběnka Lažanská byla známá tím, že si velmi vážila svých zaměstnanců. Dodnes na zámku můžete obdivovat galerii portrétů místního služebnictva. Manětínský zámek sousedí s centrálním náměstím, na kterém najdete také barokní kostel sv. Jana Křtitele. Než se do Manětína vydáte, neváhejte kontaktovat naše kolegy ze zdejšího informačního centra (tel: 373 392 161, 373 392 160; e-mail: info@manetin.cz).


Prohlédněte si fotogalerii