Zámek Kozel

Pokud byste rádi vyjeli na půl dne z města do přírody a zároveň rádi navštěvujete památky, vydejte se na lovecký zámeček Kozel nedaleko Šťáhlav u Plzně. Při návštěvě interiéru zámku si prohlédnete dobově vybavené pokoje i zámecké divadlo. Výlet můžete zakončit příjemnou procházkou v přilehlém zámeckém parku.

www.zamek-kozel.cz

 

Otevírací doba

Květen – září
úterý – neděle

Duben a  říjen
sobota a neděle

Konkrétní otevírací doba

Vstupné

Prohlídka zámku
Dospělí 180 Kč
Studenti a senioři 140 Kč
Děti od 6 let 50 Kč
Děti do 6 let zdarma

Vstup do zámeckého parku je zpoplatněn.

Kompletní přehled vstupného

MHD zastávka

Mimo dosah MHD, Kozel se nachází cca 15 km od Plzně.

Zámecký park Kozel
332 03 Šťáhlavy

zobrazit na mapě

Prohlídka zámku

Klasicistní lovecký zámeček Kozel si nechal v 18. století vystavět nejvyšší lovčí království českého Jan Vojtěch Černín z Chudenic jako své venkovské sídlo. Na komentovaných prohlídkách zámku si můžete prohlédnout původní dobový mobiliář včetně krásně zdobených kachlových kamen. Do nich se přikládalo zvenku, aby personál panstvo nerušil.

Uvidíte nejen lovecký salonek, modrý salonek a ložnici, ale také původní knihovnu s cennými tisky či kulečníkový sál. K raritám místního zámku patří zámeckého divadlo, které pro své děti nechal z bývalých stájí přebudovat jeden z pozdějších majitelů. V areálu se nachází také zámecká kaple, ve které se konají svatby a koncerty. V bývalé jízdárně se pořádají výstavy. Slouží také jako zázemí pro promoce některých fakult Západočeské univerzity.

Zámecký park

Čtyřicetihektarový zámecký park prý v některých svých rysech připomíná vídeňský Schönbrunn. Jestli je to pravda, můžete posoudit sami, ať už se vydáte na jaře hledat první kvítky, v červnu obdivovat rozkvetlý liliovník tulipánovitý nebo si na podzim budete chtít užít hřejivých barev podzimního listí. Uprostřed parku se také nachází rybník, kde si můžete k projížďce zapůjčit lodičku.


Prohlédněte si fotogalerii


Kam se podívat dál