Rotunda sv. Petra a Pavla

Románská rotunda sv. Petra a Pavla patří k nejstarším celistvě dochovaným církevním stavbám svého druhu v Česku. Najdete ji na kopci Hůrka nad městečkem Starý Plzenec – v místech, kde se dříve rozkládalo původní přemyslovské hradiště, tzv. Stará Plzeň.

www.rotunda-hurka.cz

Otevírací doba

Květen – září:
Každou první sobotu v měsíci 13:00 – 16:00

Pro skupiny od šesti osob je možné objednat mimořádnou skupinovou prohlídku na telefonním čísle 377 183 662.

Vstupné

Každou 1. sobotu v měsíci (květen – září) vstup zdarma.

Vstupné na komentované prohlídky:
Dospělí 60 Kč
Děti, studenti a senioři 40 Kč
Rodinné vstupné 180 Kč
Děti do 6 let zdarma

 

MHD zastávka

Starý Plzenec, Malá Strana
51

hledat spojení

Starý Plzenec
332 02 Starý Plzenec

zobrazit na mapě

Stará Plzeň

Ještě než byla v roce 1295 založena nová Plzeň, nesl jméno dnešní západočeské metropole přemyslovský knížecí hrad na vrchu Hůrka. Původní hradiště, dnes známé jako Stará Plzeň, patřilo k nejvýznamnějším centrům přemyslovské moci. Nacházelo se na tzv. řezenské cestě, která spojovala Prahu s Bavorskem a Franckou říší. V dobách své největší slávy, kdy byl hradním správcem syn Přemysla Otakara I. a pozdější král Václav I., se zde dokonce razily mince. Význam místa dokládá i královská listina z roku 1266, která mluví o tom, že v té době se na území hradiště nacházelo osm kostelů.

Prohlídky rotundy

K rotundě se dostanete pouze pěšky po značené naučné stezce z Malostranského náměstí. Cesta vede do kopce poměrně náročným terénem, zejména pro kolo. Výstup nicméně stojí za to. A to nejen kvůli unikátní rotundě, ale i nádhernému výhledu do okolí.  Prohlídky rotundy se konají pouze od května do září, a to pouze první sobotu v měsíci. Pro skupiny od šesti osob je možné si prohlídku objednat i v jiném termínu (+420 377 183 662, info.plzenec@staryplzenec.cz).

Do Starého Plzence se z Plzně dostanete pohodlně autem, vlakem, autobusem i na kole. Výlet na rotundu můžete spojit také s návštěvou zříceniny hradu Radyně.


Prohlédněte si fotogalerii