Bohemia Sekt

BOHEMIA SEKT ve Starém Plzenci patří k největším vinařským závodům v Česku. Za značkou stojí tvrdá práce a více než sedmdesátiletá historie. Každoročně se do celého světa prodají miliony lahví sektu. Bublinky z Plzence si můžete dopřát doma i ve většině plzeňských restaurací. Dorazte do závodu ve Starém Plzenci vlakem, busem nebo MHD a můžete nahlédnout nejen do výroby v rámci komentovaných prohlídek provozu, ale zároveň si vychutnat i degustaci sektů. 

www.bohemiasekt.cz

Otevírací doba

Pondělí – pátek
9:00 – 16:00

Sobota
10:00 – 16:00

Rezervace prohlídky zde.
Rezervace je nutná minimálně den předem.

 

Vstupné

Prohlídka bez degustace 160 Kč
Prohlídka s degustací 250 Kč
Prohlídka s rozšířenou degustací 280 Kč

 

MHD zastávka

Starý Plzenec
51

Do Bohemia Sektu se také dostanete pohodlně vlakem i autobusem z centra města.

Smetanova 220
Starý Plzenec 332 02

zobrazit na mapě

Příběh Bohemia Sektu

Již přes osmdesát let se ve Starém Plzenci vyrábí nejoblíbenější bublinky u nás. V prostorách plzeneckých sklepů kdysi býval pivovar. V  jeho fungování se však odrazila hospodářská krize 19. století, střídali se sládci a do povědomí se zapsala snad jen poslední značka Plzenecký Zlatozdroj. V roce 1929 po fúzi s tehdejším Měšťanským pivovarem v Plzni byl plzenecký areál uzavřen.

Ve čtyřicátých letech si sklepy pronajala pražská společnost Českomoravské vinné sklepy a začala zde výroba prvního sektu. Tím byl červený sekt s názvem Black Widow (Černá vdova), jehož první lahve slavnostně otevřeli američtí vojáci v den osvobození Starého Plzence. Proslýchá se, že během oslav vypili na 37 tisíc lahví. Krátce poté byl vyroben sekt Chateau Radyně, který známe a pijeme dodnes.

Zásadní roli v Plzeneckém vinařství sehrál francouzský vinař a rodák z Champagne, Louis Girardot. Do Čech dovezl své znalosti technologie i vlastní druh kvasinek z rodné Champagne. Ve Starém Plzenci vybudoval „Champagne de Bohéme“, tedy sekt, kterému dával přednost před vínem jako nápoji, který „je blízký ženám a ženy jsou pak bližší vám“.

Prohlídky výroby

Na téměř dvouhodinové prohlídce poodhalíte tajemství výroby nejoblíbenějšího českého sektu. Dovíte se, jaký je rozdíl mezi klasickou a charmatovou metodou výroby, jak se setřásají kvasinky nebo jak se sekty odkalují. Během prohlídky máte možnost také degustovat až pět vzorků sektu (pouze pro starší 18 let). Doporučujeme se na prohlídku teple obléci – teplota ve sklepích se pohybuje kolem 12 °C.

Novinkou Návštěvnického centra je od roku 2022 Manufaktura, kde jako na jediném místě v Česku ochutnáte čerstvě odkalený sekt Bohemia Sekt Prestige Manufaktura vyráběný tradiční metodou kvašením v lahvi. Odkalení čerstvého sektu probíhá ručně přímo před zraky návštěvníků. Nejprve se hrdlo lahve zamrazí na mínus 40 °C a poté se speciálním otvírákem “odstřelí” korunkový uzávěr s kvasinkovými kaly. Následná ochutnávka je jedinečným zážitkem.

Rezervace

Termín prohlídky si rezervujte předem online nebo na telefonu 377 197 116 nebo e-mailem na centrum@bohemiasekt.cz.