Spalovna ZEVO Chotíkov

Spalovna komunálního odpadu v Chotíkově patří k nejmodernějším zařízením svého druhu. Před dvěma lety otevřela infocentrum, které návštěvníkům interaktivní formou představuje provoz objektu a ekologické odpadové hospodářství.

www.zevoplzen.cz

Otevírací doba

Infocentrum otevřeno
každou sobotu
9:00 – 16:30

Vhodné pro děti od 10 let.

Vstupné

Zdarma
rezervujte si termín

MHD zastávka

Nachází se 11 km od Plzně, mimo dosah MHD.

Chotíkov 492, Chotíkov

zobrazit na mapě

Zařízení na energetické využívání odpadu ZEVO Plzeň je moderním a ekologickým provozem, který dokáže energeticky využít široké spektrum odpadů. Tepelná energie, která vznikne při procesu spalování, je následně využita k dodávce tepla po celém území města a k výrobě elektrické energie. Zní to jednoduše, nebo ne? Jak doopravdy spalovna funguje, můžete zjistit na prohlídkách místního infocentra.

Infocentrum spalovny

Z bezpečnostních důvodů samozřejmě není možné vidět celý provoz spalovny na vlastní oči. Exkurze však probíhají v moderním infocentru, kde se dovíte vše podstatné o odpadovém hospodářství. Interaktivní expozice nabízí virtuální prohlídku i simulátor provozu spalovny. Dozvíte se, co se s odpady ve spalovně děje a jak je využívána energie, která vzniká spalováním.

Chcete vědět víc?

Chotíkovská spalovna zhodnocuje směsný komunální odpad, který je v areálu skladován v uzavřeném odsávaném bunkru a energeticky využíván na roštovém zařízení. Energie horkých spalin je využita pro výrobu páry, která slouží k výrobě elektrické energie. Část této páry je vyvedena z turbíny a využita k výrobě horké vody, jež je dodávána do sítě Plzeňské teplárenské. Ze škváry vznikající při spalování odpadu je recyklován železný šrot.


Prohlédněte si fotogalerii