Patton Memorial Pilsen

Plzeň byla jako jedno z mála českých měst na sklonku druhé světové války v květnu 1945 osvobozena americkou armádou. Patton Memorial Pilsen je jediným muzeem v Česku, které se věnuje cestě spojeneckých vojsk od vylodění v Normandii až na západ Čech. K vidění je zde řada originálních artefaktů a osobních předmětů veteránů.

www.patton-memorial.cz

Otevírací doba

Středa – neděle
9:00 – 16:00

V době od 18. prosince 2023 do 2. ledna 2024 bude muzeum uzavřené.

Po dohodě s kurátory je možné si objednat prohlídku i mimo otevírací dobu (info@patton-memorial.cz).

 

Vstupné

Dospělí 100 Kč
Děti, studenti a senioři 70 Kč
Rodinné vstupné 200 Kč

MHD zastávka

Sady Pětatřicátníků, Hlavní pošta
01 02 04

hledat spojení

Pobřežní 10
301 00 Plzeň

zobrazit na mapě

Nová expozice: Z Normadie až do Plzně

Nová expozice muzea byla otevřená v červnu 2019 u příležitosti 75. výročí vylodění spojeneckých vojsk v Normandii. Nevěnuje se pouze osvobozování českého západu, ale mapuje celý postup amerických vojsk od vylodění v Normandii, přes bitvu v Ardenách až po pobyt jednotek v Plzni a regionu. Novinkou jsou artefakty pocházející přímo z bojišť a celá řada vůbec poprvé vystavených exponátů.

Kurátoři nové expozice ji rozšířili o předměty nalezené na místech skutečných bojů. Při prohlídce Patton Memorial Pilsen tak uvidíte například bajonet M1 Garand a polní misky z pláže Omaha v Normandii či munici, polní láhev a lékařské potřeby z bojů v Ardenách. K vidění je i tzv. český ježek neboli ocelový rozsocháč, který byl původně součástí předválečného československého opevnění a po okupaci Německem byl v mnoha tisících kusech použit při stavbě Atlantického valu v severní Francii.

Dary od veteránů

Celou řadu artefaktů získalo muzeum darem přímo od veteránů a jejich rodin. Mezi nejcennější patří osobní předměty legendárního generála Pattona, jehož vnuk George Patton Waters do Plzně pravidelně jezdí na Slavnosti svobody. K vidění je například originální armádní lodička, kterou nosil právě velitel třetí americké armády.


Prohlédněte si fotogalerii