Muzeum církevního umění

Muzeum církevního umění plzeňské diecéze sídlí v prostorách bývalého františkánského kláštera. Nabízí unikátní sbírku sakrálního umění a liturgických předmětů. K nejcennějším dílům patří Madona z Poleně od Lucase Cranacha staršího. V kapli sv. Barbory jsou k vidění původní gotické fresky.

www.zcm.cz

Otevírací doba

Pouze sezonní provoz
(duben – říjen)

úterý – neděle 10:00 – 18:00

 

Vstupné

Stálá expozice:
dospělí 60 Kč
děti, studenti a senioři 30 Kč
Rodinné vstupné 130 Kč

Je možné využít muzejní pas Západočeského muzea.

MHD zastávka

Náměstí Republiky
01 02

Goethova
13 33 40

hledat spojení

Františkánská 11
301 00 Plzeň

zobrazit na mapě

Bývalý františkánský klášter

Bohatá expozice církevních děl a liturgických předmětů je umístěna v unikátních prostorách bývalého františkánského kláštera, které se dochovaly v původní gotické podobě. Návštěvníkům jsou přístupné jak klášterní jídelna neboli letní refektář, tak křížová chodba či rajský dvůr. V kapli sv. Barbory se dochovaly překrásné fresky z druhé poloviny 15. století. V klášteře jsou k vidění gotické sochy světců, ale také zajímavá díla z období renesance a baroka. Kromě vyobrazení poleňské Madony si budete moci prohlédnout také čtyři velká plátna barokních mistrů, mezi nimi Brandla a Škréty.

Expozice muzea

Vedle unikátní sbírky sakrálního umění expozice nabízí také vhled do liturgického světa a církevního života. Seznámíte se například s atributy jednotlivých světců a jejich významem. Prohlédnete si bohatou sbírku kněžských rouch, monstrancí a dalších liturgických předmětů. V expozici je umístěn nábytek z původní klášterní knihovny. Raritou je bezesporu nejstarší dochovaná skříň v Čechách. V muzeu se také pravidelně konají tematické doprovodné výstavy.


Prohlédněte si fotogalerii