Západočeská galerie

Západočeská galerie v Plzni je nejvýznamnější galerijní institucí v Plzeňském kraji. Sídlí v prostorách Masných krámů a výstavní síni „13“ nedaleko centrálního náměstí Republiky. Galerie vlastní díla, která patří ke zlatému fondu dějin českého výtvarného umění, v jejích sbírkách najdete až na deset tisíc sbírkových předmětů.

www.zpc-galerie.cz

Otevírací doba

Úterý – neděle
10:00 – 18:00

 

Vstupné

Masné krámy
Dospělí 70 Kč, děti, studenti a senioři 35 Kč

“13”
Dospělí 50 Kč, děti, studenti a senioři 25 Kč

Kompletní přehled vstupného

MHD zastávka

Náměstí Republiky (Pražská)
01 02

hledat spojení

Pražská 18
301 00 Plzeň

zobrazit na mapě

Sbírky Západočeské galerie

Sbírky Západočeské galerie pokrývají historické období od 14. století po současnost a vedle jednotlivých špičkových děl obsahují mimořádně kvalitní soubory umění 19. století. Velkou chloubou je kolekce českého umění přelomu 19. a 20. století a české moderny, zahrnující zvláště hodnotnou sbírku kubismu. Galerijní sbírky obsahují díla Karla Purkyně, Mikoláše Alše, Julia Mařáka, Antonína Slavíčka, Jana Preislera, Bohumila Kubišty, Emila Filly, Václava Špály, Augustina Němejce, Františka Sequense, Huga Boettingera, Adrieny Šimotové a dalších.

Masné krámy a “13”

Sbírkový fond galerie je vystavován ve dvou výstavních síních. První z nich, výstavní síň Masné krámy, se nachází v budově původní středověké masné tržnice a druhá výstavní síň „13“ se nachází v nedalekém goticko-renesančním domě. V budově jsou kromě výstav pořádány také pravidelné koncerty a kulturní akce. Obě síně naleznete nedaleko sebe v Pražské ulici. Prostorem pro stálou expozici Západočeská galerie zatím nedisponuje. Nicméně stavba nové budovy galerie je v plánu.


Prohlédněte si fotogalerii