Stará synagoga

Stará synagoga se nachází v blízké docházkové vzdálenosti od Velké synagogy. Najdete ji ukrytou ve vnitrobloku domů ve Smetanových sadech nedaleko Velkého divadla. Při procházce městem není na první pohled vidět. Nedávno však synagoga prošla důkladnou rekonstrukcí, byla by tedy veliká škoda ji minout.

www.zoplzen.cz

Otevírací doba

Prohlídky interiéru synagogy:
Červenec – srpen
Neděle – čtvrtek  10:00 – 17:00

Pátky, soboty a židovské svátky zavřeno

Mimo sezonu pouze na objednávku (zoplzen@zoplzen.cz)

Vstupné

Dospělí 70 Kč
Děti do 10 let zdarma
Děti 10 – 15 let 40 Kč
ZTP, student, senior 50 Kč

Rodinné vstupné 150 Kč

Skupinové vstupné (od 15 osob):
50 Kč / návštěvník

MHD zastávka

U Práce
04 12 16

hledat spojení

Smetanovy sady 5
301 00 Plzeň

zobrazit na mapě

Židé žijí na Plzeňsku již od 14. století. V jednu dobu bylo v Plzni celkem pět synagog, z nichž se do dnešní doby zachovaly jen dvě – Velká a Stará synagoga. Právě Stará synagoga byla kolébkou moderní židovské komunity, která se v Plzni začala rozrůstat v druhé polovině 19. století. Náboženským účelům přestala sloužit v roce 1939 a od té doby budova chátrala. Až do její rekonstrukce dokončené v roce 2014 se mohlo zdát, že se jedná o nezajímavou budovu. Nicméně opak je pravdou.

Podle několika barevných stop a dobových fotografií se při rekonstrukci podařilo zrekonstruovat celý interiér s dřevěným kazetovým stropem a unikátními dvěma ženskými galeriemi nad sebou. Právě na galeriích se při prohlídce synagogy můžete prostřednictvím zajímavé expozice seznámit s židovskými zvyky a tradicemi a regionálními židovskými dějinami. Jedná se o aktivní synagogu, ve které je umístěna tóra a místní židovská obec ji používá k náboženským účelům. Příležitostně se tu také konají koncerty a další akce. Rekonstrukcí prošel také sousední dům šamese.

Zahrada vzpomínek

V těsné blízkosti Staré synagogy, na místě, kde kdysi stávala pomocná synagoga, tzv. Židovská škola, vznikl v roce 2002 památník obětem holocaustu na Plzeňsku. Pod názvem Zahrada vzpomínek zde najdete pietní místo složené z oblázků. Na každém z nich je zapsáno jméno a datum narození jedné z obětí, které nepřežily nacistické vraždění.  Z více než dvou tisíc lidí deportovaných v lednu 1942 z plzeňského hlavního nádraží do Terezína se konce války dožilo pouze 204 osob.


Prohlédněte si fotogalerii