Muzeum loutek

Plzeň je jednou z kolébek tradice českého loutkářství, které bylo nedávno zapsáno na seznam nehmotného kulturního dědictví UNESCO. Více než stoletou tradici reprezentují osobnosti světového loutkářství jako Josef Skupa a Jiří Trnka, Spejbl s Hurvínkem i řada místních loutkových divadel. Na jejich odkaz navazuje expozice Muzea loutek. Najdete je přímo uprostřed historického centra města na náměstí Republiky.

www.muzeum-loutek.cz

 

Otevírací doba

Úterý – neděle
10:00 – 18:00

 

Vstupné

Dospělí 60 Kč
Děti od 3 let 30 Kč
Studenti a senioři 30 Kč

Rodinné vstupné 130 Kč

MHD zastávka

Náměstí Republiky
01 02

hledat spojení

náměstí Republiky 23
301 00 Plzeň

zobrazit na mapě

Návštěva Muzea loutek

Prostřednictvím loutek vypráví muzeum nejrůznější příběhy. Uvidíte více než stovku loutek a divadélek nejrůznějších velikostí a druhů. Najdete tu mnohem více než jen exponáty schované za sklem. Expozice vás provede historií plzeňských loutkových divadel, ale zároveň dává návštěvníkům možnost vyzkoušet si loutky vodit. Expozice je vhodná pro děti i dospělé, každý si přijde na své. Pokud budete mít chuť, můžete si tu sami zkusit zahrát divadlo. Pro tatínky a dědečky je v muzeu připraven speciální samoobslužný program Expedice na niti. Spolu s dětmi se mohou vypravit na loutkovou osmitisícovku a po cestě překonávají nejrůznější úkoly. V období letních prázdnin můžete každé odpoledne navštívit muzejní dílnu a vytvořit si originální loutku (výroba 20 Kč) a také si vyzkoušet různé herní prvky na dvorku muzea.

Tradice plzeňského loutkářství se datuje už od doby kočovných divadel. Významnou osobností je jednoznačně Josef Skupa, duchovní otec postaviček Spejbla a Hurvínka, jejichž rozvernou sochu najdete v sadovém okruhu nedaleko Západočeského muzea a hotelu Continental. Dalším významným plzeňským rodákem spojeným s loutkářstvím je tvůrce animovaných filmů Jiří Trnka. Jeho tvorbou se dodnes nechávají inspirovat i novodobí tvůrci, jako třeba proslulý filmový výtvarník Tim Burton. V Plzni dlouhodobě působí loutkové Divadlo Alfa. Pokud byste rádi vyrazili na některé z představení Divadla Spejbla a Hurvínka, je třeba vypravit se do pražských Dejvic, kde divadlo momentálně sídlí.

Spejbl a Hurvínek

Legendární loutková dvojice Spejbl a Hurvínek pochází z plzeňské dílny Josefa Skupy.  Vlastní podobu jim dali řezbáři Karel a Gustav Noskovi. Právem tak patří ke slavným plzeňským rodákům stejně jako jejich autoři. Věčného bručouna Spejbla a jeho nezbedného syna Hurvínka časem doplnily i další postavy – Mánička, teta Kateřina a pes Žeryk. Brzy se staly oblíbenými hrdiny divadelních představení, večerníčků i rozhlasových her, na kterých vyrostlo několik generací. Nedávno se celá parta v čele s Hurvínkem objevila v několika animovaných celovečerních filmech a baví děti dál. Především v Divadle Spejbla a Hurvínka, které sídlí v pražských Dejvicích.

Kam za nimi v Plzni?

Se Spejblem a Hurvínkem se v Plzni nesetkáte pouze v Muzeu loutek, kde je jim hrdě věnovaná samostatná část expozice. Jejich bronzové sousoší totiž najdete v životní velikosti přímo na náměstí Republiky. Jejich menší podobu pak najdete ukrytou v Šafaříkových sadech, nedaleko hotelu Continental. Děti se s nimi velice rády fotí. Ručně vyráběné dřevěné loutky jsou pak k dostání na pokladně Muzea loutek nebo v Turistickém informačním centru.


Prohlédněte si fotogalerii