Katedrála sv. Bartoloměje

Skutečnou dominantou Plzně je gotická katedrála sv. Bartoloměje. Pyšní se nejvyšší kostelní věží v České republice (102,26 m). Po překonání necelých tří set schodů se vám z jejího ochozu otevře nádherný výhled na město i do celého kraje. Za dobrého počasí jsou vidět nejen vrcholky Šumavy a Českého lesa, ale i Alp.

www.bip.cz

Otevírací doba

Interiér katedrály:
pondělí – pátek 10:00 – 18:00
víkend a svátky 13:00 – 18:00

Vstup na věž:
pondělí – neděle 10:00 – 18:30
(poslední vstup 18:00)

Komentované prohlídky interiéru a podkroví katedrály s věží se konají každý týden, aktuální termíny najdete v měsíčním programu akcí.

Vstupné

Jednotlivé vstupné (věž):
Dospělí 110 Kč
Děti do 15 let 60 Kč
Studenti a senioři 80 Kč
Rodinné vstupné (2+2) 250 Kč

Celoroční permanentka (věž):
Dospělí 500 Kč
Senior, student 350 Kč
Dítě 6 -15 let 300 Kč

MHD zastávka

Náměstí Republiky
1 2

hledat spojení

Náměstí Republiky
301 00 Plzeň

zobrazit na mapě

Historie katedrály

Stavba chrámu zasvěceného plzeňskému patronovi sv. Bartoloměji započala spolu se založením města (1295) a byla dokončena počátkem 16. století.  Z plánovaných dvou věží, severní a jižní, nebyla druhá nikdy dostavěna. V roce 1993, kdy papež Jan Pavel II. zřídil v Plzni biskupství, se chrám sv. Bartoloměje stal katedrálou.

Komentované prohlídky nově zrekonstruované katedrály

Katedrála sv. Bartoloměje v Plzni se po 100 letech dočkala celkové rekonstrukce. Plzeňská madona byla sejmuta z oltáře po 76 letech. Znamená to, že znovuotevření dominanty města je historickou a zcela jedinečnou událostí. Naši průvodci vás provedou nejen interiérem katedrály, ale také věží s podkrovím, do něhož se v minulosti návštěvníci nedostali a kde je nyní nová expozice. Vstupenky na prohlídky je možné koupit v Turistickém informačním centru nebo online v předprodeji.

Plzeňská madona

Nejcennějším dílem uvnitř katedrály je Plzeňská madona. Gotická opuková socha vznikla ve stylu „českých krásných madon“ koncem 14. století. Od té doby přiváděla do plzeňského chrámu zástupy poutníků, kteří ji přišli poprosit o pomoc či uzdravení nemocných. Věhlas Plzeňské madony se šířil po celém kraji, a tak není překvapivé, že se začaly objevovat její napodobeniny. Jednu z nich najdete dokonce na vrcholu morového sloupu v těsné blízkosti katedrály. Na mor odkazuje lidská lebka, kterou drží Ježíšek.

Andělíček pro štěstí

Na zadní straně katedrály se nachází sousoší znázorňující Krista na hoře Olivetské. Chrání je kovová mříž s hlavičkami andělíčků. Jeden z nich je oproti ostatním mnohem více osahaný. A právě to je místo, ke kterému dodnes upínají své prosby řady místních.  Jedni říkají, že plní tajná přání, druzí tvrdí, že když si na něj sáhnete, přinese vám prostě štěstí. Záleží jen na vás, které verzi legendy uvěříte. Rozhodně stojí za to to zkusit a z Plzně si trochu toho štěstí odvézt.