Slavnosti svobody

Každým rokem se Plzeň pomyslně vrací do roku 1945, kdy byla osvobozena americkou armádou. Slavnosti svobody nabízí pestrý několikadenní program, ve kterém nechybí vojenské historické kempy s ukázkami dobového života vojáků i civilistů, konvoj vojenských historických vozidel, tematické kulturní akce i vzpomínková setkání u památníků II. světové války.

Odkaz na akci

Convoy of Liberty Slavnosti svobody Plzeň
03.05.2024 - 06.05.2024
Vstup je zdarma.

Program ročníku 2024

Jako každý rok i letos se sadový okruh kolem centra od Křižíkových po Šafaříkových sadů promění ve vojenské tábořiště s autentickým vybavením, včetně předvedení dobové techniky. Tu moderní pak zmapuje výstava v muzeu Patton Memorial Pilsen. A neděle 5. května bude patřit jednomu z tradičních vrcholů oslav, spanilé jízdě vojenských historických vozidel Klatovskou třídou. Tím dalším bude rozhodně také přelet vojenských speciálů Armády České republiky, kterým v pondělí 6. května symbolicky oslavy osvobození vyvrcholí. Ale zpět na začátek.

Oslavy osvobození započnou oficiálně v pátek 3. května od 18 hodin na náměstí Republiky. Na své si tu přijdou jak fandové vojenských exhibicí, tak milovníci jazzu a světových marching bandů, kteří pomohou vykouzlit tu správnou dobovou atmosféru.

Kulturní akce a koncerty najdete kromě náměstí Republiky také v blízkosti Patton Memorial Pilsen v Pobřežní ulici. Zdejší stage bude patřit především folku a country, zatímco třetí scéna, nesoucí poetický název Libé Rty, kde za podpory organizace Paměť národa vystoupí tuzemská mladá scéna se svou tvorbou.

Klasickou kulturu můžete během Slavností svobody vyměnit také za sport, a to v sobotu 4. května, kdy s celou rodinou můžete zažít Běh pro Paměť národa (registrace je již otevřená), případně se vydat za objevováním kulinářských zážitků inspirovaných americkou kuchyní. A během korzování městem zavzpomínejte na hrdinství amerických vojáků, kteří Plzeň osvobodili 6. května 1945 jako jedno z posledních míst na své spanilé jízdě okupovanou Evropou.

Více informací a podrobný program najdete na oficiálním webu.

Slavnosti svobody Plzeň