Židovská Plzeň (komentovaná prohlídka)

V lednu si připomeneme smutné 80. výročí transportů plzeňských Židů roku 1942, a to i prostřednictvím komentovaných prohlídek Židovská Plzeň. Prohlídky proběhnou ve dnech - pátek 21. ledna (16:00-18:00), pátek 28. ledna (15:00-17:00, 16:00-18:00) a pondělí 21. února (16:00-18:00). Společně s průvodcem se během nich vydáte na návštěvu jednoho z interiérů od světoznámého architekta Adolfa Loose. Dále vaše kroky povedou do Staré synagogy, kde se mimo jiné dozvíte i mnoho zajímavých informací o působení plzeňské židovské komunity.

Odkaz na akci

Interiér Staré synagogy v Plzni

Co se dozvíte během komentované prohlídky?

Z plzeňského nádraží byly mezi 18. a 26. lednem 1942 vypraveny tři hromadné transporty s 2604 Židy z Plzně a okolí. Putovali nejprve do Terezína, odtud pak do dalších pracovních a vyhlazovacích táborů. Přežilo jich jen 209. Mezi transportovanými byli mj. i mnozí klienti a přátelé světoznámého architekta Adolfa Loose, nejvýznamnějšího architekta, který v Plzni kdy působil.

Právě do jednoho z interiérů od Loose vede komentovaná prohlídka Židovská Plzeň, a to do pozůstatku bytu dětského lékaře Josefa Vogla.V Plzni máme jednu z největších synagog na světě. Jaký k ní vede příběh? Na prohlídce se mj. dozvíte, jak velký význam pro Plzeň její židovští obyvatelé měli a dodneška mají a vyslechnete si zajímavosti o plzeňské židovské komunitě, poutavé osudy různých osobností, slavných i těch méně známých. Navštívíte pečlivě restaurovanou Starou synagogu s přilehlým památníkem obětí holokaustu, kde se seznámíte s osudy plzeňské židovské obce a některými židovskými zvyky a tradicemi.

Vstupenky na prohlídky je možné zakoupit osobně v Turistickém informačním centru  či online na Plzeňské vstupence.  Součástí ceny je vstup do Staré synagogy i Loosova interiéru na Klatovské 12. Sraz účastníků je vždy před infocentrem vedle radnice na náměstí Republiky 41.

Klatovská 12 Adolf Loos