Skupova Plzeň

Ve světě fantazie se návštěvníci ocitnou na Mezinárodním festivalu loutkového a alternativního divadla Skupova Plzeň. Festival, který se koná každé dva roky, představuje to nejlepší z české loutkové a alternativní divadelní scény. Soutěžního klání se účastní kolem desítky divadel a svá představení uvede také několik souborů ze zahraničí.

Odkaz na akci

Skupova Plzeň
12.06.2024 - 16.06.2024
Vstupenky zatím nejsou v prodeji.

Kompletní program festivalových představení

27: EXEKUČNÍ SHOW JANA MYDLÁŘE – Raně barokní katovna české politiky. Morbidní kabaret národního hrdinství, ve kterém konferenciér Jan Mydlář dává prostor k 27+1 originálním číslům.

A SHOW WITH STRINGS – Představení s provázky je veselou směsicí objektového divadla, loutkového divadla a klaunství.

ABRAXAS DABRAXAS ANEB PŘÍBĚH MALÉ ČARODĚJNICE – Jak důležité je mít přátele, se kterými zažíváte nejen zábavu, ale také těžké chvíle a nečekaná dobrodružství?

AMAZONKE – Byli jsme vychováni k tomu, abychom vnímali amazonky jako bájné bojovnice z dávných dob, které mohou být zároveň silné, nezávislé, smrtící a žádoucí, jako nadpřirozené společenství mocných žen utkané z nitek fantazie. Ale co když byly skutečné?

BLUDNÝ HOLANĎAN, ZAMRZLÝ OCEÁN – Kdo na moři spatří Bludného Holanďana – ztroskotá. Kdo na moři najde lásku – přežije.

BOSÍ RYTÍŘI – Akční loutková groteska o malých hrdinech ze Žižkova.

ČAROSTŘELEC – Romantická a trochu hororová opera. Svádí k temným výtvarným kreacím ve stylu moderních temných komiksů.

DVĚ ČÁRKY – Komorní hra pro dvě herečky tematizuje obavy z těhotenství a vyrovnání se s nastupující sexualitou.

EXIT – Kabaret živé folk-elektronické hudby v kombinaci se zvukem materiálů.

GPS – Tři mladí lidé se náhodně setkají. Potkají také staršího muže, který právě přijel do města. Ten navrhne originální závod: co je přesnější – GPS v telefonu nebo stará papírová mapa?

HONG DONGJI A PŘÍŠERA ISIMI – Unikátní spojení tradičního korejského lidového příběhu a neapolského loutkářského maňáskového stylu „guarattelle“ v divoké verzi mladého korejského souboru.

HORROR VACUI – Iniciační loutková féerie na motivy života a díla Josefa Váchala.

KAŠPÁREK TO ZAŘÍDÍ – Groteskní loutkoherecká podívaná z pera principála turnovského divadla Čmukaři Jardy Ipsera.

KAZU – Představení je sondou do loutkářské dílny Juana Pereze Escaly a do světa magického realismu a mikrofikce, uměleckého směru pocházejícího z Jižní Ameriky.

KRIPLŠTREKA – Dobrodružná jízda klientů Ústavu posledního tažení.

KUFR Z TCHAJ-PEJE – Současná pohádka “pro velké” o tajných symbolech města, které pronikají do těla i duše. Inscenace kombinuje techniku loutkového divadla, live videa, objektového divadla.

KYTICE VOL. 2 – Hororové balady na motivy Karla Jaromíra Erbena. Kdo vlastně trpí, když všichni umřou? Kdo vypráví příběhy, co po nás zůstanou? Kdo nám přinese kytici na hrob, když husar, vůz a kohout leží v koutě? Aneb tragédie pozůstalých.

Koncerty

KONCERT – FORTEL – Experimentálně recyklační swing-bluegrass-folk herců a techniků Divadla ALFA.

KONCERT – TRIOJA – Nový projekt herců a technika Divadla ALFA.

LOUSKÁČEK – Zeleninový balet – Zeleninový postvánoční balet na ikonickou hudbu P. I. Čajkovského pro česnek, zázvor, lilek, šest vlašských ořechů a jednu krysu.

LOUTKOVÁ FANTAZIE – Loutková fantazie je dílo, které vyjadřuje emoce a krásu korejské tradiční kultury formou loutkového divadelního umění.

O ROSTLINÁCH, ZVÍŘATECH A LIDECH – Umí veverky lhát? Nové divadlo vám nabízí laskavé “eko” představení O rostlinách, zvířatech a lidech, které divákům vypráví o přírodě, která je matkou všeho…

PAN KAŠPAR A JEHO POVEDENÁ RODINKA – Kašpar a jeho Kalupinka mají dětátko! Tak to bude náramná taškařice…

PĚTKRÁT KOLEM SVĚTA – Rodinná plenérová inscenace inspirovaná dobrodružstvími cestovatelky Barbory Markéty Eliášové, která se roku 1912 vydala na svou první cestu kolem světa.

PINOCCHIO GUILLERMA DEL TORA/ FILMOVÁ LOUTKA PINOCCHIA – Po 8 letech se vrací na Skupovu Plzeň věhlasné loutkářské studio Mackinnon and Saunders z Velké Británie.

PLECHOVÁ MÍNA – Podle stejnojmenné knihy Pavla Hrnčíře.

POHÁDKA PRO ODVÁŽNÉ – “Odvaha je odolnost vůči strachu, ovládnutí strachu – ne absence strachu.” Mark Twain.

PUNCH AND JUDY – Maňásková groteska, původem z Anglie.

PUPPET SLAM INTERNATIONAL – Puppet slam je divadelní formát ve stylu slam poetry, který vznikl v USA. Spočívá v řadě unikátních krátkých loutkářských výstupů, zejména jednotlivců nebo skupin.

REUNION – Vycházka loutkových smrtelníků po třiceti letech pauzy s nesmrtelnými loutkami.

ROBINSON.KA – Loutkovo-vizuální inscenace o odvaze překročit hranice svého ostrova.

SPAGHETTI FUTURISTA! – Přijměte pozvání na umělecký večírek, v němž ztvárníte hlavní roli!

SPEJBL, HURVÍNEK A JÁ – Příběh jednoho popleteného vyučování.

STICKMAN – Příběh utkaný jedním mužem, jednou tyčí a jednou televizní obrazovkou.

TŘETÍ RUKA – V projektu Třetí ruka se Handa Gote vrací k loutkovému divadlu a navazuje zde zejména na svou vlastní inscenaci Safírová hlava.

UBU – V nejnovějším sólovém představení „Ubu“ dokazuje opět věhlasný loutkář Neville Tranter, že loutkářství nemusí být nutně sladké a zábavné, ale že dokáže ztvárnit i tvrdé a syrové věci.

UKRAJINSKÉ POHÁDKY – Trojice ukrajinských lidových pohádek pro diváky od 6 let.

WILDFIRE – Divoký oheň je dojemná divadelní hra izraelské autorky a herečky Mon Antar o dospívání mladé dívky v Izraeli.

ZAPSANÝ SPOLEK ČESKÝCH A SLOVENSKÝCH LOUTKÁŘŮ UVÁDÍ: KAŠPÁREK A ZBOJNÍK – Věděli jste, že československé loutkářství je na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO? Je to tak!

Další program

LOUTKOVÁ DOUBRAVKA U SKUPOVY PLZNĚ ­– Den plný loutek pro rodiny s dětmi proběhne v rámci festivalu SKUPOVA PLZEŇ 2024 v Habrmannově parku v Plzni na Doubravce.

VERNISÁŽ VÝSTAVY INDONÉSKÝCH LOUTEK – Trojrozměrné indonéské loutky wayang golek ze soukromé sbírky teatroložky Jany Wolfové představí výstava v rámci festivalu Skupova Plzeň.