Animánie

Festival Animánie je největší mezinárodní soutěžní přehlídkou animované audiovizuální tvorby dětí a mládeže v České republice. Do soutěže, která se pravidelně koná v plzeňském Moving Station, se každoročně přihlašuje stovka filmů z celého světa. Pro veřejnost bude připraven bohatý program plný projekcí animovaných novinek nebo inspirativních setkání s úspěšnými tvůrci. Nebude chybět nálož animačních dílen pod vedením profesionálů ani oblíbená game zóna s nejnovějšími tituly.

Odkaz na akci

Festival animánie
16.11.2023 - 19.11.2023
Předprodej v síti GoOut.
Odkaz na vstupenky

Na co těšit v roce 2023?

Letošním tématem celého festivalu je “Ven ze tmy”. Celovečerní filmy byly vybrány tak, aby toto téma odrážely. Fanoušky filmové klasiky v programu potěší digitálně restaurovaný avantgardní snímek Muž s kinoaparátem z roku 1920.

Promítat se bude i zajímavý snímek Tmání režiséra Ondřeje Moravce, který odhaluje pocity člověka žijícího s depresí. Jedná se o interaktivní animovaný film ve virtuální realitě. Účastníci projekce si nasadí speciální brýle a svým dotykem či hlasem budou moci ovlivnit to, co uvidí.

Těšit se můžete i na inspirativní projekce pro mladší publikum. Letos mimo jiné na filmy Tonda, Slávka a kouzelné světlo, Myška a medvěd na cestách nebo Mikulášovy patálie: Jak to celé začalo.

Ani letos nebude na závěr festivalu chybět film světově proslulého režiséra Jana Švankmajera. Tentokrát to bude Kunstkamera. Novinka z roku 2022 je procházkou zámkem a bývalou sýpkou v Horním Staňkově, ve kterých je uložena Švankmajerova kunstkamera – sbírka kuriozit.

Seznam všech soutěžních filmů najdete na webových stránkách Animánie.

Festival Animánie.