Plzeň vás bude bavit, i když zrovna musíte sedět doma

O výletování a cestování se v současné situaci moc mluvit nedá. Podzimní dny se zkracují, deštivé a chladné počasí nepřeje procházkám v přírodě, někdo sedí doma v karanténě a my tak často přemýšlíme, jak se doma naladit na pozitivní vlnu a zkrátit si dlouhou chvíli. Připravili jsme pro vás pár tipů s plzeňskou tématikou, které vás doma zaručeně zabaví, vytrhnou z každodenního stereotypu a navíc vás naučí něco nového!



Nakoukněte přes internet do muzea a galerie

Ani v době pandemie nemusíte být bez umění. Západočeská galerie pro vás na svém webu spustila projekt online galerie. Čekají vás videa z výstav i komentované prohlídky nebo třeba tvořivé aktivity a soutěže.

Také Západočeské muzeum vybralo ze svého archivu pestrou nabídku videí z různých expozic. Některá videa jsou sice staršího data, ale proč si nezavzpomínat nebo se nekouknout na výstavu, na které jste tenkrát nebyli?

Divadlo Alfa vysílá na YouTube nejen pohádky 

Tvůrci, herci a technici Divadla Alfa připravili na YouTube program ALFA zírá. Můžete tak sledovat záznamy představení pro děti, poslouchat jejich audio verze nebo si společně s herci zazpívat a naučit se oblíbené písničky. Zjistíte i víc o tom, jak se loutkové divadlo hraje.

Plzeňský muzikál jde k vám blíž

Díky Divadlu Josefa Kajetána Tyla nepřijdete v pohodlí domova ani o pořádnou nálož divadelní kultury. Na YouTubovém kanálu DJKT se můžete pobavit u videí, která každý týden tvoří herci muzikálu. Pustit si tu můžete zajímavé rozhovory ze zákulisí divadla, naučit se něco z tance a ve speciálních pořadech se s herci dokonce naučíte vařit a po domácku kutit.

Tip pro rodiče: S dětmi si na YouTube plzeňského divadla zase můžete zopakovat něco do školy a poslechnout také ukázky z povinné četby namluvené herci z činohry plzeňského divadla.

Filmy z Měšťanské besedy online

Do kin se vzhledem k aktuální situaci nemůže, tak to Měšťanská beseda v Plzni vyřešila po svém. Každý večer si oblíbené filmy, na které byste jinak šli do besedy, můžete promítat doma. Projekce začínají vždy ve 20:30 jako živý online stream a vstupenky stojí 100 Kč. V nabitém programu můžete vybírat třeba z nového filmu Šarlatán, dokumentu o Karlu Gottovi – Karel nebo Václavu Havlovi – Havel.

Plzeňská ZOO na YouTube

Máme pro vás tip na denní dávku roztomilosti. Co jiného by vám v chmurných dlouhých dnech zlepšilo náladu, než videa se zvířaty? ZOO Plzeň má na YouTube svůj kanál, kde pravidelně přibývají videa ze života zvířat všeho druhu. Kde jinde se dozvíte, jestli mají lvi rádi melouny a jak vypadá taková zubří přesnídávka?

  • Podpořte zvířata v ZOO: I když je plzeňská zoo zavřená, náklady na krmení zvířat a další provoz jsou téměř stejné. Zoo chybějí příjmy ze vstupného či prodeje suvenýrů, a tak uvítá pomoc od každého svého příznivce. Ideální je adopce zvířat, tedy přímá finanční podpora vybraného druhu.

Podcast Plzeňské báje

Pro zkrácení dlouhé chvíle jsme pro vás připravili sérii příběhů z plzeňských bájí a pověstí, které během léta naši průvodci vypráví během tematických prohlídek. Můžete si je s dětmi kdykoliv přečíst na našem webu nebo si je přes facebook Visit Plzeň poslechnout jako podcast.

Objednejte si knihu o Plzni až domů

Z našeho Turistického informačního centra si můžete objednat různé knížky o Plzni. V nabídce jsou knihy s historickou tématikou, detektivky, sborník plzeňských rekordů nebo Plzeň s vůni benzínu a několik dalších. Na zaslání knih se můžete domluvit s obsluhou infocentra každý den od 9 do 18 hodin na telefonním čísle 378 035 330 nebo přes email info@visitplzen.eu. A kdo je hravý, ke knize si může přidat třeba pexeso s vojenskou technikou nebo kreslené s plzeňským velbloudem, nebo také hrací karty na prší s FC Viktoria.

  • Náš knižní tip: Na opravdu dlouhé večery doporučujeme třídílnou sérii Dějin města Plzně a k pobavení Plzeňsko-český slovník: Pročpa tudlecto říkáme?

Složte si loosovské origami

Výzva pro kreativní duše a milovníky moderní architektury! Složte si 3D pohlednici s námětem jedné ze slavných Loosových vil – na výběr je vila Müllerova nebo Winternitzova, kterou můžete libovolně dotvořit a vymalovat a doplnit ji o vlastní prvky.