Doprava po Plzni

Městská hromadná doprava

K cestování po Plzni můžete využít tramvajové, trolejbusové a autobusové linky Plzeňských městských dopravních podniků (PMDP).

Nákup jízdenek MHD

Ve všech vozech MHD je možné platit bezkontaktní platební kartou prostřednictvím žlutých platebních terminálů. Přestupní 30minutová jízdenka stojí 20 Kč, hodinová 24 Kč, 3hodinová 42 Kč a 24hodinová 72 Kč. Nepřestupní jízdenky za 22 Kč je možné koupit v trafikách a v Turistických informačních centrech.

SMS jízdenky

Pro cestování plzeňskou MHD je možné využít také SMS jízdenky. Platí to však pouze pro české operátory. Do vozů MHD je nutné nastoupit už s platnou SMS jízdenkou ve vašem mobilu

  • Přestupní jízdenka 35minutová: text PMDP35M na číslo 90206 (cena 24 Kč)
  • Přestupní jízdenka 24hodinová: text PMDP24H na číslo 90206 (cena 84 Kč)

Turistická jízdenka (vícedenní)

Pokud plánujete v Plzni zůstat déle, doporučujeme pořídit si tzv. turistickou jízdenku, na kterou si můžete nahrát až 17denní předplatné. Zakoupíte ji například v Turistickém informačním centru na náměstí Republiky 41 (mapa). Kartu je možné využít také jako přednabitou peněženku. Vratná záloha na kartu je 100 Kč. Více informací k turistické jízdence najdete na www.pmdp.cz.

Jízdenka Turista Plzeňskem

Jednodenní přestupní jízdenka Turista Plzeňskem vám umožní cestovat po celém Plzeňském kraji po celý den ve všech spojích objednávaných Plzeňským krajem. Stojí od 130 Kč (pro jednotlivce) do 350 Kč (pro celou rodinu) a vybrat si můžete i tarif, který zahrnuje dopravu MHD po Plzni. Jízdenku Turista Plzeňskem můžete využít například na rodinný výlet do Air Parku a leteckého muzea ve Zruči u Plzně, kam se pohodlně dostanete autobusem z Plzně.

Hromadná jízdenka

Pokud dorazíte do Plzně ve větším počtu osob, určitě využijte hromadné jízdné. Hromadná jízdenka umožňuje cestování skupin s minimálním počtem 10 a maximálním počtem 35 osob a lze ji pořídit on-line zde.

Parkování

Pokud se do Plzně vydáte autem, zaparkovat můžete za poplatek přímo v centru města. Své vozidlo ale nesmíte nechat na vyznačených modrých zónách. Za parkování je povinné platit předem od pondělí do pátku od 7 do 19 hodin u automatů. Zaplatit můžete hotově i kartou.

  • V centru můžete také využít parkovací domy Rychtářka nebo Nové divadlo, které jsou vzdálené pět minut chůze od historického centra.
  • Autobusy mohou bezplatně parkovat v ulici Truhlářská na vyznačených místech. Kapacita je tu pro osm autobusů. Při větších akcích doporučujeme parkovat na větším odstavném parkovišti v Lochotínské ulici a do centra dojít pěšky, to vám zabere asi 10 až 15 minut.

Sdílená kola

Od března do listopadu můžete využít systému sdílených kol. Systém funguje na online bázi (plus prostřednictvím sms), tudíž nečekejte žádné sdílené stojany, kiosky pro placení ani výdejny. Před prvním zapůjčením kola je nutné se registrovat nechat si ověřit totožnost. Pak už můžete jezdit. Cena půjčovného na jeden den je 40 Kč, na měsíc 130 Kč a na rok 600 Kč. Podrobné informace najdete na webu www.kolemplzne.cz.

Půjčovna kol

Využít můžete půjčovnu kol Skibikecentrum v ulici Otýlie Beníškové, asi 10 minut chůze z centra města a také půjčovnu kol na hlavním nádraží Českých drah. Od dubna do října je otevřená každý den.

Služba sdílených aut Karkulka PMDP

Pokud se potřebujete vydat za hranice MHD nebo jen dáváte přednost osobnímu automobilu, vyzkoušejte službu sdílených aut Karkulka. Po Plzni je rozeseto celkem 10 červených vozů, které jsou připraveny dopravit vás tam, kam potřebujete. Jak na to? Jděte na webové stránky www.karkulka.pmdp.cz, zaregistrujte se, rezervujte vůz ve vašem okolí, pomocí mobilní aplikace ho odemkněte a je váš, na jak dlouho budete chtít.  Platí se sazba za ujetý kilometr a zároveň za každou hodinu, kdy je vůz půjčený. Pojištění, pohonné hmoty i dálniční známka jsou již v ceně.