Výhledy na Plzeň

Může se zdát, že Plzeň kvůli své poloze v údolí čtyř řek nepatří k tradičním vyhlídkovým místům, ale je to právě naopak. V Plzni nejen že se nachází nejvyšší kostelní věž v Česku, zároveň na jejím okraji najdete hned několik rozhleden, ze kterých jsou za dobré viditelnosti vidět vrcholky Brd, Šumavy či Českého lesa. Míst, odkud můžete Plzeň  pozorovat je celá řada, a tak jsme pro vás připravili přehled devíti nejhezčích výhledů na Plzeň. Na většinu z nich se samozřejmě nedostanete jinak než po schodech, máme pro vás ale i tipy na místa, kam se dostanete pohodlně autem, s kočárkem či na kole.



1) Katedrála sv. Bartoloměje na náměstí Republiky

Skutečnou dominantou Plzně je katedrála sv. Bartoloměje, která se pyšní nejvyšší kostelní věží v České republice. Ochoz umístěný ve výšce 60 metrů nabízí výhled na celé město i do okolí, při dobrém počasí jsou odsud vidět dokonce vrcholky Alp. Vchod do věže najdete vedle hlavního vstupu do katedrály nedaleko Morového sloupu.

2) Rozhledna Chlum

Chlumskou rozhlednu naleznete na zalesněném kopci v městské čtvrti Doubravka. Rozhledna poskytuje krásný kruhový výhled na Plzeň i okolí, za dobré viditelnosti lze dohlédnout až na vrcholky Šumavy. V blízkosti rozhledny najdete turistické posezení, stánek s občerstvením a hřiště pro děti. Při výšlapu nahoru budete muset zdolat 121 schodů, námaha ale bude určitě stát za to!

3) Rozhledna Krkavec

Na rozhlednu Krkavec, která byla otevřena už v roce 1901, snadno dojdete či dojedete krásnou přírodou po některé z turistických stezek. Cyklisté ocení značené cyklostezky protínající okolí rozhledny. Na vrchol však můžete vyrazit i autem. Pak už zbývá jen užít si výhled na Plzeň, Šumavu, německé pohoří Hohenbogen a Brdy.

4) Rozhledna Sylván

Jediným vyhlídkovým místem v Plzni, ze kterého se můžete kochat severním obzorem, je telekomunikační věž s rozhlednou Sylván nedaleko stejnojmenného vrcholu. Za dobré viditelnosti lze spatřit i vrcholky hor v Německu (Velký Javor, Hohen Bogen) či stožár telekomunikačního vysílače Krašov.

5) Koterovská vyhlídka

Vyhlídkovou plošinu nad prudkým svahem naleznete u silnice mezi městskými částmi Koterovem a Božkovem (mapa). Místo je dostupné autem, ale prochází tudy i cyklostezka. Nejpůsobivější výhledy si můžete užít zejména při západu slunce. Nedaleko odtud vzlétávají nad údolí řeky Úslavy rogalisté.

6) Věž zříceniny hradu Radyně

Královský hrad Radyně byl postaven za vlády Karla IV. na kopci u Starého Plzence. Kromě návštěvy zříceniny a nejvyšší vyhlídkové věže v okolí Plzně stojí za pozornost i skalní útvary v lese pod hradem. Nejen děti tu určitě zaujme pověst o založení hradu mstivým Radoušem!

7) Vyhlídka Švábiny

Nedaleko Rokycanské ulice u Ústředního hřbitova se v malebné přírodě skrývá vyhlídka Švábiny (mapa) nabízející působivý výhled na Plzeň, vrchol Přimda a Šumavu.

8) Věž v DEPO2015

Kovová rozhledna umělce Čestmíra Sušky v kulturním centru DEPO2015 nabízí pohled na industriální prostory bývalého autobusového depa z výšky.

9) Výhledy pro náročné

Až vyšplháte na všechny rozhledny a výhledy a pořád vám to bude málo, zkusit můžete třeba let balonem nebo se nad Plzní proletět vyhlídkovým letadlem.

Prohlédněte si fotogalerii