Kam v Plzni vyrazit o víkendu?

Hlavní téma tohoto prodlouženého víkendu je jasné. Velikonoce jsou tu a s nimi spousta zastávek s tradičními zvyky, dobrým jídlem a zábavou pro celou rodinu. Velikonoční program, stejně jako velikonoční program pro rodiny s dětmi, jsme pro vás připravili v samostatném článku. A i když přechodem na letní čas přijdeme o jednu hodinu, určitě to neznamená ztrátu zážitků. Čekají vás umělecké výstavy, sportovní akce, hudba mnoha žánrů i příležitosti k tomu opatřit si kvalitní, ručně vyrobenou velikonoční výzbroj v podobě kraslic a pomlázky. A protože počasí slibuje spoustu slunce, nebojte se pustit i za hranice města. Protože i tam to bude stát za to. Tak co, kam tentokrát zamíříte?



Velikonoční veselí napříč Plzní

Oslavy jara jsou u nás i letos plné možností. Proč je tedy nezahájit třeba na zámku? V Křimicích se v pátek od 12 do 17 hodin chystají staročeské trhy se živou hudbou a komentovanými prohlídkami interiérů zámku. Vyrazit sem můžete speciálním velikonočním expresem z plzeňského nádraží, a to ve 12 hodin. V sobotu od 10 do 16 hodin na vás čeká kreativní velikonoční jarmark na Selském dvoře U Matoušů, odkud si odnesete lokální dobroty, domácí klobásy a čerstvě upletené pomlázky. Květná neděle pak bude lákat akcemi napříč městem a okolím. S oslavami můžete začít už v 10 hodin, kdy se v plzeňském Újezdě chystá hravé velikonoční odpoledne s malováním kraslic a tradicemi spojenými se svátky jara. Od 14 hodin se pak můžete přesunout na Ranč Šídlovák, kam i ty nejmenší naláká speciální program včetně projížděk na koních a dospělé zase ta pravá velikonoční nádivka i zelený pivní speciál. Od nedělní 10. hodiny až do pondělní 18. se zase vyplatí vyrazit na zámek Kozel, kde se rovněž chystají řemeslné trhy s historickým kolotočem a dalším zábavným programem. A kulinářská třešinka volného pondělí? Co třeba brunch v restauraci Pils’n’Grill. Své místo si můžete rezervovat na telefonu 373 370 100 nebo na e-mailu pilsen.reception@marriott.com.

Za církevními tradicemi během svátků jara

Doba Velikonoc je časem radostného očekávání teplejšího počasí, rozkvetlé přírody a prodlužujících se dnů. Je to ale také čas na tiché zastavení a návštěvu církevních svatostánků, které v pašijovém čase připravují speciální program. V kostele Církve Československé husitské na Mikulášském náměstí se na Velký pátek od 18 hodin chystá speciální bohoslužba, kterou o den později doplní další, tentokrát od 10 hodin v budově kostela na Husově náměstí. Římskokatolická farnost pořádá během svátků také veřejné čtení z Bible. To si můžete přijít poslechnout na Velký pátek 29. března od 13 do 20 hodin do Smetanových sadů v prostoru U Branky. A po celý čas Velikonoc jsou v různých časech připraveny také zvláštní mše v katedrále sv. Bartoloměje a v kostele Nanebevzetí Panny Marie ve Františkánské ulici. Pro bližší informace doporučujeme sledovat oficiální web.

Plzeňské hotelové noci

To nejlepší nakonec, aneb pokud jste doteď nevyužili zvýhodněných pobytů v rámci Plzeňských hotelových nocí, máte poslední příležitost. A to v ideálním čase, kdy město ožije oslavami svátků jara. Zvýhodněný balíček ubytování tak spojíte se slevami a vstupy zdarma do vybraných turistických cílů. Ať už si vyberete divadlo, muzea, komentované prohlídky či degustace, vždy na vás čeká něco navíc. A v rámci posledního termínu jsou pro vás připraveny dvě parádní nabídky, a to sice volné vstupenky do Muzea církevního umění plzeňské diecéze na výstavu světelných instalací japonského vizuálního umělce Yasuhira Chidy a 50% slevu na lístky na zápas FC Viktoria Plzeň s FC Slovan Liberec.

Za zvířátky do Farmaparku u Toma a do Zoo

Vyrazit do přírody za zvířátky je vždycky dobrý nápad. Na jaře, kdy se rodí nová mláďata a vše je v rozpuku, to platí dvojnásob. Proto si během Velikonoc udělejte výlet do Farmaparku u Toma v Ledcích u Plzně. Čeká vás zábavná rodinná stezka, během níž budete hledat ukrytá vajíčka a setkat se můžete i s maskotem kravičky.

Velikonoční zvyky a tradice si během celých svátků osaháte také na statku Lüftnerka v zoologické zahradě. Chybět nebude rodinná soutěžní stezka, živá lidová hudba a tvořivé dílny s výrobou košíků, barvením kraslic a pletením pomlázek. A odpoledne plné zážitků pak můžete uzavřít v Hospodě na statku, kde se chystá spousta tradičních velikonočních dobrot.

Akce pro děti

Celé čtyři dny volna se před námi otevírají tento víkend, což se musí náležitě využít! Za návštěvu rozhodně stojí velikonoční jarmarky, díky kterým i ti nejmenší uvidí spoustu tradic a zvyků, které z našeho života pomalu mizí. Na cestu za vlastním poznáním se ale mohou vydat i aktivně. Třeba plzeňské Techmania Science Centrum chystá od čtvrtka do neděle program plný netradičních experimentů a úkolů s velikonoční tematikou, který je rozhodně bude bavit.

V kavárně Manetka café v Bolevci se zase v pátek od 15 do 19 hodin vydají na zážitkovou stezku s nejrůznějšími úkoly s cílem najít poklad velikonočního zajíčka. Chybět nebudou ani rukodělné dílny a malování na obličej.

A pokud by té aktivity bylo na nejmenší přeci jenom příliš, můžete v sobotu od 15 hodin společně vyrazit do Divadla Alfa na loutkové představení s medvídkem Míšou v pohádce Jak si Míša hledal kamaráda. Vstupenky jsou dostupné na portálu Plzeňská vstupenka.

Plesová sezóna pokračuje

Je vám s příchodem jara najednou tak nějak do skoku? Žádný problém, v Plzni je pořád možnost si zatančit a pobavit se na parketu. V sobotu od 20 hodin ožije křimická sokolovna tancem a hudbou, o kterou se postará taneční orchestr Epigon. Těšit se můžete na welcome drink, bohatou tombolu a příjemnou zábavu do pozdních hodin. Vstupenky lze zakoupit přímo na Úřadě městského obvodu v Křimicích. A kdo by raději zůstal přímo v Plzni, má možnost zatančit si také v Saloonu Roudná, kam jste zváni na 14. ples plzeňského volejbalu. Ten slibuje zábavný večer s hudbou Tanečního orchestru Miroslava Novotného, velikonočně laděné taneční outfity a půlnoční překvapení v režii mužského volejbalového A týmu. Vstupenky jsou dostupné přes online rezervaci a pozor, mizí rychle.

Výstavy pod střechou i pod širým nebem

Tento víkend máme program i pro milovníky umění, kteří si mohou rozšířit své obzory na několika akcích po celém městě. Od čtvrtka 28. března je ve Studijní a vědecké knihovně v Plzeňského kraje k vidění výstava výtvarných prací studentů Střední odborné školy obchodu, užitého umění a designu inspirovaných knihami Bohumila Hrabala, od jehož narození letos uplyne 110 let. V prostoru přízemí a prvního patra knihovny výstava potrvá až do konce dubna. Přímo před budovou knihovny ve Smetanových sadech je k vidění také průřezová instalace mapující vývoj Plzeňské filharmonie, která rozhodně stojí za zastavení. Do 19. června je ve foyer Nové budovy DJKT k vidění výstava Obrazy expresivního figuralisty Michaela Rittsteina, která do Plzně doputovala po úspěšném přijetí v pražském Museu Kampa. Vždy hodinu před představením můžete nahlédnout do tajů autorovy více než 30 let trvající tvorby na působivých plátnech plných barev. Pro fanoušky fotografie pak doporučujeme vernisáž výstavy snímků fotografa a herce Divadla Járy Cimrmana Petra Bruknera. Akce v kavárně kafe a je naplánována na sobotu 30. 3. od 15 hodin.

Sport o druhém jarním víkendu

Zima byla dlouhá, ale vy jste ani tak nepolevili v pohybu? Máte náš obdiv a spolu s ním také jeden tip. V Krašovská Aktivity centru v Bolevci se na sobotní odpoledne od 13:30 chystá seznámení s Nordic walkingem a přínosy otužování pro lidské tělo. Ale nebojte, do chladných Boleveckých rybníků se tentokrát nořit nebudete. Čeká vás povídání o tom, jak s otužováním začít. Druhá přednáška se pak bude věnovat technice Nordic walkingu, kterou si následně v praxi vyzkoušíte. A pokud zatím nemáte své vlastní hůlky na tento typ chůze, nevadí. Můžete si je zapůjčit přímo na místě. Pro přihlášení prosím volejte na tel.: 725 824 390 a připravte si startovné 200 Kč.

Kdo z vás by raději sledoval sport pasivně, má možnost se vydat už v pátek 29. března do hokejbalové haly na Košutce, kde se odehraje finálový turnaj Českého poháru v hokejbale. Akce potrvá až do soboty, kdy nezapomeňte také na fotbalový zápas FC Viktoria Plzeň. Ta na stadionu ve Štruncových sadech vyzve od 15 hodin FC Slovan Liberec.

Koncertní scéna během volných dnů

Novou energii nabírá po zimě také hudební scéna v Plzni. V pátek od 20 hodin proběhne v Papírně narozeninový koncert s technem a housem pod vedením performera wottyho. Vstupenky na noc s podmanivými mixy jsou dostupné online a slibují zábavu až do časných ranních hodin. Sobota pak slibuje skutečně velkou dávku hudebních zážitků. Od 20 hodin se v Divadle pod lampou potkáte se slovenským raperem Fvck_Kvlt jemuž bude sekundovat post rocková formace ESAZLESA. Vstupenky seženete v síti GoOut. Ve stejném čase i termínu, ovšem v kulturním domě Šeříkovka na Slovanech, zase zaduní remaky metalových hitů legendární německé skupiny v rámci Rammstein Tribute Show spolu s Pumpkins Heloween Tribute bandem. Vstupenky na akci koupíte přímo na stránkách pořadatele. A zpátky v centru v URBEX Clubu na Klatovské třídě se v sobotu od 21 hodin můžete ponořit do drumm and bassových hladin s mixy mladých kapel v rámci akce nesoucí podtitul Young Blood. Vstupenky koupíte přímo v klubu.

To nejlepší z Plzně, Depo Moto Art a další prohlídky s komentářem

Pokud nechcete v Plzni minout některý z jejích hlavních taháků, svěřte se do rukou průvodců na prohlídkách To nejlepší z Plzně, které vás ve dvou sobotních a jednom nedělním termínu provedou městem tak, aby se na žádnou ze zdejších zajímavostí nezapomnělo. Jedinečné kouzlo spojení technických skvostů a moderního umění nabízí Depo Moto Art v Cukrovarské ulici, kam také zaskočte. Komentované prohlídky vás čekají také v plzeňských interiérech realizovaných světoznámým architektem Adolfem Loosem. A ve vašem cestovním itineráři by neměly chybět ani prohlídky katedrály sv. Bartoloměje a jejího podkroví, kam lze zakoupit vstupenky v Turistickém informačním centru Visit Plzeň.