Divadla

Plzeňské Divadlo J. K. Tyla a Divadlo Alfa jsou důstojnými následovníky slavných tradic plzeňského divadelnictví. Obě jsou nositelé prestižních uměleckých ocenění. S úspěchem vystupují po celém světě a každoročně připravují inscenace pro publika všech generací. Plzeň se navíc může pyšnit novou divadelní budovou, jedinou, která v posledních třiceti letech v Česku vznikla, a významnou tradicí loutkového divadla.



Divadlo Josefa Kajetána Tyla

Divadlo Josefa Kajetána Tyla v Plzni svou tvorbou navazuje na dlouholetou divadelní tradici. V současné době čtyřsouborové divadlo má ve svém repertoáru operu, činohru, balet, operetu i muzikál. Od roku 2015 má dvě stálé scény Velké divadlo a Nové divadlo. Kromě velkolepé novorenesanční budovy Velkého divadla s bohatou výzdobou z roku 1902 od architekta Antonína Belšánka, tak můžete nově navštívit také moderní scénu v budově Nového divadla. Ojedinělý zážitek bezpochyby nabízí obě. Přestože každá pochází z jiného století, obě patří k architektonickým skvostům města.

Divadlo Alfa

Divadlo Alfa navazuje na dlouholetou a slavnou loutkářskou tradici, která k Plzni patří stejně jako pivo. Jsou s ní spojené tak významné postavy jako Josef Skupa či Jiří Trnka. V Plzni se narodili i Hurvínek se Spejblem. Přestože nabízí řadu inscenací pro děti školního a předškolního věku, Divadlo Alfa připravuje představení pro publika všech generací. Široká škála her začíná u klasických pohádek a nekončí ani moderním zpracováním Hamleta či humornou adaptací Jamese Bonda. Patnáctičlenný soubor upřednostňuje komediální pojetí divadla. Je úspěšný i na mezinárodních divadelních přehlídkách v zahraničí.

Divadlo Dialog

V programu Divadla Dialog najdete inscenace v podání 12 plzeňských amatérských divadelních soborů, které se orientují převážně na činohru. Jedná se o otevřenou studiovou scénu. Přestože zde běžně uvidíte převážně ochotnická představení, určitě se pobavíte. Prestiž divadla na evropské úrovni dokazuje například inscenace Přelet, která byla vybrána jako zástupce České republiky pro evropský festival v německém Paderbornu.

Kam ještě v Plzni zajít na divadelní představení?

Kromě zavedených divadelních prken narazíte v Plzni i na menší divadla a další instituce, jejichž program stojí za to. V Měšťanské Besedě pravidelně hrají přední české soubory v rámci svých výjezdních představení. Zajímavá divadelní představení či večery s improvizací najdete i v programu Moving Station na bývalém nádraží Plzeň – Jižní Předměstí. Jste-li příznivci komedie, doporučujeme si vybrat z programu profesionální scény malých forem komedie Divadla Pluto na Doubravce.

Prohlédněte si fotogalerii