Pět zajímavostí, které jste možná nevěděli o plzeňském pivovaru

Plzeňský Prazdroj oslavil 180 let od uvaření první várky světoznámého piva Pilsner Urquell a po dvou letech opět pozval milovníky oblíbeného ležáku na narozeninovou oslavu přímo do areálu pivovaru. Pokud vám snad PilsnerFest 2022 utekl a teprve plánujete návštěvu pivovaru, anebo se tam už teď chcete znovu vrátit, připravili jsme pro vás výběr zajímavostí spojených s plzeňským pivovarem, které jste možná nevěděli.



#1 Pivovarští koně a restaurace U Salzmannů

Formanské povozy rozvážely plzeňské pivo už od začátku a daly se na tom vydělat slušné peníze. Na dovážení prazdrojského ležáku z Plzně do Prahy se podařilo vydělat formanovi Matějovi Salzmannovi tolik, že si v Plzni otevřel hospodu. Ta je pod názvem U Salzmannů v provozu dodnes. A protože Plzeňský Prazdroj ctí tradice a na své historii si zakládá, rozváží v zimě, v létě po historickém centru Plzně pivovarští koně sudy s pivem dodnes.

 #2 Pivovar Proud v bývalé elektrárně

O tradice Prazdroj pečuje, stejně tak se ale nebojí novinek.  A tak před pár lety vznikl v bývalé elektrárně přímo v areálu pivovaru, nedaleko soutoku Mže a Radbuzy, experimentální pivovar se symbolickým názvem Proud. Řemeslné pivo z Proudu můžete ochutnat v některých hospodách (mapa zde), objednat si ho na e-shopu nebo přímo v pivovaru. Zúčastnit se můžete i prohlídek bývalé elektrocentrály, kterou vás provede jeden ze členů týmu pivovaru Proud. Na konci vás navíc čeká bohatá degustace místního pivního portfolia přímo z kvasných ležáckých tanků.

#3 Prazdrojští bednáři

Další z řemesel, které si Plzeňský Prazdroj pečlivě střeží, je bednářství. Jako jediný, nebo jeden z mála pivovarů na světě, bednáře dokonce zaměstnává. V Plzni tak vyrábějí dubové sudy původním unikátním postupem, který se předává z generace na generaci.  V dřevěných sudech, které je nutné smolit po každém použití, zraje pivo úplně stejně jako tomu bylo před 180 lety pod dohledem prvního sládka Josefa Grolla.

#4 Tajemství výroby

I přes různé pokusy se Plzeňský Prazdroj doposud vyrábí jenom v Plzni. Jedinečnou chuť mu dodává nejenom plzeňská voda a žatecký chmel, ale samozřejmě také unikátní receptura, která je až dodnes ukryta pod rouškou tajemství. Přesný poměr surovin zná okolo deseti lidí, místních sládků, kteří také poctivě hlídají kvalitu plzeňského ležáku. Proces výroby samozřejmě během desetiletí prošel proměnou, ale výsledná chuť se nemění. Pokud byste chtěli ochutnat nefiltrované a nepasterované pivo z dubových sudů, máte příležitost jej okusit v historických ležáckých sklepích na prohlídkách Plzeňského Prazdroje. Konají se celoročně.

#5 Pivo pro papeže

Nejenom chuť, ale také blahodárné účinky plzeňského piva se rychle proslavily po celém světě. Už v 19. století si papež Lev XIII. nechal na doporučení lékařů dovážet proslulý ležák. Na Plzeňský Prazdroj se ve Vatikánu nezapomnělo i díky tomu, že od roku 2010 je pivo Pilsner Urquell oficiálně součástí velikonočních oslav přímo v Římě. Darem ho papežovi vozí 1300 km každoročně delegace z pivovaru.